28.3.08

Les regions del whisky: Speyside


En aquest darrer apartat dedicat a les regions productores de whisky parlarem de la zona de Speyside. El nom fa referència a el riu Spey que ve a ser l’eix a l’entorn del qual trobem les destil·leries de la regió (algunes destil·leries són al costat d’aquest riu, altres són en altres valls a prop dels seus afluents).

Aquesta regió – la més important en la producció actual - té una gran quantitat de maltes (aproximadament 46), molts d’ells molt populars. Com exemple de whiskies de la zona podem anomenar Cardhu, Macallan, Glenfarclas, Glenlivet, Glenfiddich, Balvenie, Linkwood, Aberlour, Glenrothes, Glen Grant... Podem observar que un bon nombre de maltes de la zona comencen pel nom “glen” que vol dir “vall”.

Generalment els Speyside són els maltes més dolços i potser més “fàcils” de beure. El seu aroma i gust sol ser complex – sovint hi trobem notes afruitades o vegetals així com també tocs de mel. Sovint hi trobem també aspectes relacionats amb la maduració – com el xerès (per exemple en el Macallan o Aberlour). En general són whiskies elegants en els que les notes fumades queden sempre en un segon terme.

24.3.08

Whisky berber


Després d’uns dies escampant la boira pel Marroc tornem a la rutina diària. Per cert, no vaig pas trobar rastre de malta en aquest país. Amb tot i això més d’una vegada em varen convidar a “whisky berber”. De totes maneres la semblança entre aquest producte i el beuratge escocès només el trobem una mica en el color perquè el que ells anomenen “whisky berber” és en realitat el te verd a la menta.

El que sí és cert és que les dues begudes tenen una marcada funció social...

15.3.08

Moments 10 (Gerard Yus)


Aquests són els moments 10 d'en Gerard:
  • Oban 14, un toc de fum i mar per al meu primer malta comprat al Quílez, tota una institució.
  • Glenfarclas 105, notes d’efervescència a 60 graus, el primer cask.
  • Bunnahabhain 12, una tarda de dissabte després de l’assaig al Campgran una època amb bons records.
  • Highland Park 18, un excel·lent malta de les Orcades per a prendre després d’un bon dinar tot fent la sobretaula.
  • Bowmore 21, el millor del tast de gener de 2000.
  • The Glenlivet 50a., un speyside molt complex i amb domini de la fusta.

Per cert, aquests dies en Gerard se'n va a explorar com està el tema del whisky a Alemanya, mentre que en Lluís ha anat a obrir mercat de Tunísia... Ja ens ho explicareu!
Bona setmana tant pels que marxeu com pels que us quedeu per aquí...!!

9.3.08

05-03-2008: Jazz Terrassa … Fine Oak


El crític de jazz Carles Torra titulava la seva crònica del concert del trio Fresu-Galliano-Lundgren com “Exquisitas Delicatessen”. Realment el concert de presentació del disc Mare Nostrum va ser tota una mostra de sensibilitat i bon gust.

A la mitja part del concert vàrem tastar un Macallan Fine Oak 12 anys que va estar a l’alçada del concert. Aquesta marca de Speyside que algú va definir com “el Rolls Royce” del whisky té ara un 12 anys madurat en tres tipus de botes de roure. Aquest whisky presenta aromes afruitades amb tocs de vainilla. Una vegada a la boca és un malta suau amb matisos afruitats, de roure i d’espècies. Al final apareixen notes de fruits secs i espècies...

Per tant va ser tot un plaer auditiu (podeu llegir la crònica d’en Pep) i també un plaer al paladar: un moment 10 ple d'elegància.

4.3.08

Single Malt TV



A la xarxa es poden trobar moltes pàgines i recursos diferents dedicats al whisky de malta. Si fem referència als vídeos una de les pàgines més populars és la de Single Malt TV. Es tracta d'una mena de televisió per internet. En part funciona per subscripció, o sigui que és de pagament, encara que també hi ha continguts que es poden veure de manera gratuita.
Quina programació hi ha en una televisió com aquesta? Doncs reportatges sobre destil·leries, sobre Escòcia, entrevistes amb diverses persones relacionades amb el món del malta (propietaris de destil·leries, comerciants o entesos com David Broom o Charles McLean), una secció sobre whisky i cuina etc...
Aquest vídeo és un trailer sobre aquest curiós canal televisiu.