24.5.10

Noves destil·leries a les Lowlands

Les terres baixes o lowlands no tenen el mateix encant poètic que les terres altes escoceses o que les emboirades illes del nord i de l'oest. Potser per això o per la seva fàcil accessibilitat (recordem que durant molt temps es produïa whisky de forma clandestina) no hi ha moltes destil·leries en aquesta zona.
Per això la futura implantació de dues noves destil·leries a les Lowlands és una bona notícia en aquests temps de recessió. Aquestes són les futures firmes de la zona:
  • Destil·leria Annandale: La destil·leria Annandale va tancar l'any 1921. Fa un parell d'anys uns inversors van comprar els terrenys i es van proposar restaurar els edificis i portar equipaments nous. De totes maneres serà un procés llarg i no hi ha una data prevista per començar la producció
  • Destil·leria Falkirk: Fiona i Allan Stewart tenien la intenció de reobrir la destil·leria Rosebank - un malta molt apreciat de les lowlands. Per problemes diversos no va ser possible i per això van decidir crear la seva pròpia destil·leria prop de la desmantellada Rosebank i crear un whisky d'un estil similar; sembla que aquest també serà un procés llarg, en el món del whisky les coses van a poc a poc... Tot això ens ho expliquen en aquest vídeo.

15.5.10

Falsificació de whisky

Aquest cap de setmana hem pogut llegir la notícia sobre un cas de falsificació de whisky a Badalona. Els presumptes deliqüents barrejaven whisky de baix preu amb aigua destil·lada i alcohol per "obtenir" JB i Ballantines. Les falses ampolles es distribuïen en alguns establiments hotelers.
Aquests són whiskes de gran consum - normalment es prenen barrejats o amb gel - amb la qual cosa la falsificació és més fàcil. A més de la falsificació de la marca, aquest delicte és també perillós per a la salut pública, especialment si es fan servir determinats alcohols per "elaborar" aquest fals whisky.
En el món del single malt també hi ha falsificacions, encara que en un nivell diferent. En els darrers 15 o 20 anys s'han detectat diversos casos d'estafa en vendes de maltes vells - especialment en transaccions fetes a través de portals de subhastes d'internet.
En els cas de whiskies molt vells - venuts a preus estratosfèrics - s'utilitza la tècnica de mesurar el radiocarboni present. Si un whisky és anterior a 1950 és difícil determinar una data exacta de producció, però es pot establir una aproximació. Si un whisky és de 1950 o posterior es pot determinar amb precisió; sembla ser que a partir d'aquesta data hi ha una signatura de radiocarboni que es distingeix molt clarament. Per quina raó? A causa dels tests nuclears que es van fer en aquella època.... (sorprenent i una mica inquietant).

9.5.10

Destil·leries: Cardhu

Fa algunes dècades la destil·leria Cardhu (en gaèlic aquest nom vol dir “roca negra”) era una firma desconeguda que produïa un malta anomenat Cardow - un component important de Johnny Walker.
Durant els anys noranta Cardhu va ser promocionat com a Single Malt i les seves vendes van augmentar un 2000% l’any 1993. D’aquesta manera va esdevenir el malta més venut de la multinacional Diageo – amb el 75% de les vendes a l’estat espanyol i la seva característica ampolla va esdevenir molt popular – actualment en molts restaurants es serveix el vi de la casa en ampolles de Cardhu. De fet el cas d'aquesta destil·leria és excepcional perquè hi ha pocs maltes que tinguin les seves ventes tan concentrades en una zona.
L’any 2003 les existències d'aquest whisky no podien cobrir la demanda i la companyia va passar a embotellar el “Cardhu Pure Malt” (una barreja de maltes de destil·leries diferents) en comptes del “Cardhu Single Malt”). Aquesta decisió va causar molta polèmica a tota la indústria del whisky perquè l’ampolla i l’etiquetatge eren ben iguals i per tant es va percebre com un engany al client.
L’any 2005 Cardhu va tornar a embotellar el single malt 12 anys. Les vendes del producte segueixen essent molt altes – el malta és un dels més exportats – tot i que la recessió del mercat espanyol també l’ha afectat.
  • Característiques dels maltes de la destil·leria: El malta és rodó, més aviat dolç amb tocs herbals i de mel encara que també presenta notes fumades en el fons. El fet de ser un whisky molt popular fa que en ocasions sigui menystingut per algunes persones però Cardhu és un malta prou rodó i equilibrat.
  • Embotellaments més habituals: El Cardhu 12 anys és el més comú. Recentment també ha aparegut el Cardhu Special Cask Reserve madurat en bótes velles.
  • Regió: Speyside

4.5.10

Notícies de Springbank

Recentment s'han conegut un parell de notícies referents a la destil·leria Springbank:
  • En primer lloc s'ha inaugurat una nova sala d'embotellament, reforçant així aquesta secció de la destil·leria (recordem que Springbank és una de les poques destil·leries - potser l'única - que porta a terme tot el procés d'elaboració i embotellament del malta.
  • D'aquí algunes setmanes Springbank tindrà un nou director de la destil·leria: Gavin McLachlan substituirà a Stuart Robertson (en el centre de la foto). L'actual manager treballarà a la nova destil·leria de Huntly gestionada per la firma Duncan Taylor