26.6.11

Destil·leries tancades: Port Ellen


Port Ellen és un dels noms importants del whisky d'Islay. En aquest petit port es produïa un dels maltes més populars d'Islay. La destil·leria va tancar l'any 1983 i els seus maltes són cada vegada més difícils de trobar.
Tot i que l'equipament de la destil·lera va ser desmuntat, encara en queden alguns edificis i es part d'un complex de maltejat que proveeix de gra a diverses destil·leries de l'illa.
En aquest vídeo es pot veure amb detall com es porta a terme aquest procés:



  • Caracterísitques i situació: El whisky de Port Ellen era força fumat amb notes olioses, amb tocs de pebre i de mar. Amb tot no era tan fumat com altres maltes del sud d'Islay. Actualment és només embotellat per algunes firmes independents, amb tot és un malta de culte amb preus cada vegada més cars. Aquesta és la situació de l'antiga destil·leria

19.6.11

Destil·leries: Lagavulin


Lagavulin és possiblement el whisky d'Islay més popular al nostre país - forma part dels "classic malts" de Diageo. El seu malta de 16 anys ha introduit a molta gent en el món dels destil·lats de l'illa.
A mitjans dels anys 90 Lagavulin era el malta d'Islay més venut (7è en el rànquing general de vendes mundial). Posteriorment l'escassetat de les reserves - durant els 80 hi ha haver una davallada en la producció - va fer que els embotellaments quedessin limitats durant alguns anys. Actualment la destil·leria treballa a ple rendiment per tal de poder cobrir la futura demanda.

Lagavulin està situada en una badia a la costa sud de l'illa. No té un ampli ventall de maltes però tots són de gran qualitat i presenten unes característiques ben pròpies. Fins i tot el Distillers Edition madurat en bótes de Pedro Ximenez manté molt bé els trets propis d'Islay barrejats de forma magistral amb la complexitat d'aquest xerès.
  • Característiques dels maltes de la destil·leria: El Lagavulin és un whisky sec, fumat amb un caràcter complex, com els altres maltes del sud de l'illa presenta notes de turba i algues enmig d'altres notes més dolces.
  • Embotellaments més habituals: 12 anys, 16 anys, Distillers Edition
  • Regió: Islay

11.6.11

Destil·leries: Ardbeg

Ardbeg és una de les tres destil·leries del sud d’Islay (juntament amb Lagavulin i Laprhoaig).
Els tres maltes presenten característiques molt amarinades i fumades, tot i mantenint un caràcter propi – Ardbeg presenta algunes notes afruitades, un dels elements que el diferencien de les dues destil·leries veïnes.

Els inicis de la destil·leria els trobem en el 1794. Durant anys Ardbeg va ser un whisky poc conegut amb un estatus de “malta de culte”. És encara una destil·leria petita però amb un nombre fidel de seguidors i una icona dels maltes d’Islay.

Després d’estar uns anys tancada la destil·leria va tornar a obrir l’any 1997 – aquest fet va ser important en l’increment de popularitat dels maltes de l’illa. Tota la producció s’embotella com a single malt.
  • Característiques dels maltes de la destil·leria: Ardbeg produeix un malta fumat, amb moltes notes de turba, amb notes salades i especiades i un toc afruitat. És un clar exponent dels maltes fumats de l’illa.

  • Embotellaments més habituals: 10, Uigeadail, Corryvreckan, Supernova, Blasda


  • Regió: Islay