23.9.13

Barcelona es queda sense Whisky Live?

En aquesta època de l'any es solia celebrar el Whisky Live a Barcelona.  Aquest any l'esdeveniment no apareix ni a la pàgina web internacional de Whisky Live ni tampoc a les pàgines locals dedicades a organitzar aquesta fira.
Segurament el descens de vendes de whisky en el mercat ibèric ha tingut un paper determinant en la no celebració d'aquest esdeveniment.  Hem preguntat diverses fonts per saber si es tornaria a fer però no hem obtingut cap resposta.
Sí que es mantenen les fires en altres ciutats com Paris, Londres o Dublin...
En fi, una llàstima - portàvem sis anys consecutius assistint al Whisky Live Barcelona - esperem que vinguin temps millors

18.9.13

Maridatge 07: Pastisset de xocolata acompanyat per Tamdhu 25 anys

Per acabar vam tastar un pastís de xocolata amb textures diferents:  Cruixent per fora, flonjo per dins amb un bon ventall de gustos - diferents xocolates i fruits secs... una delícia.

Vam pensar que un Speyside aromàtic, amb uns quants anys de maduració podia casar bé amb aquests postres.  Per això ens vam decantar per un Tamdhu 25 anys.  Aquestes són les seves notes de tast:
Nas:  Madur, equilibrat, floral, amb notes de xerès, toffee,  xocolata i amb molta fusta.
Gust: Dolç, suau i equilibrat, amb gustos cítrics, amb xerès i fusta. Apareixen notes de pela de taronja.
Final:  Llarg i dolç.

Una excel·lent maridatge per acabar aquesta sèrie...  L'experiència va ser molt interessant i creiem que molt reeixda.  Properament repetirem...

17.9.13

Maridatge 06: Mousse de regalèssia amb Redbreast 15



Mousse de regalèssia:  aquests plat era potser el més curiós, especial i diferent, amb cos i alhora lleuger, gustós però gens empallegós, molt atractiu.
Com que el gust era ben particular vam haver de triar un whisky (en aquest cas un whiskey) que fos ben diferent.  Vam escollir un whiskey irlandès anomenat Redbreast, amb 15 anys de maduració.
És un whisky single pot still, només amb destil·lat procedent d'un mateix alambí. Aquest és l’estil irlandès més tradicional.
Nas: Notes brutes i sulfuroses al principi.  Després és fresc, net, floral i afruitat.
Gust:  Pomes vermelles, peres verdes, hi trobem cítrics i pebre.
Final:  Afruitat i especiat.

Aquest va ser un dels maridatges més especials i diferents les notes dolces del whiskey casaven molt bé amb els gustos caramelitzats d'aquest plat

16.9.13

Maridatge 05: Pastís de formatge i mores acompanyat amb Benromach


Després de la intensitat del plat anterior vam passar a les postres.  Vam començar per un pastís de formatge amb mores: uns postres suau, amb làctic, per neutralitzar gustos i per reiniciar nous colors.  Ho vam acompanyar amb mores, un element ideal per finals d'estiu.  Aquest pastís era de textura suau, cremós i un xic agri, amb el súbtil gust de mora...

Vam considerar que un bon malta per acompanyar aquest plat seria un Benromach amb final en bótes de Pedro Ximenez És una destil·leria de Speyside, situada a Forres, propietat de Gordon & McPhail.
Aquest és un malta ferm, floral i cremós amb aquestes notes de tast:
Nas:  Fresc, sobresurt la vainilla,  el malta i algunes notes florals
Gust:    Especiat. Tocs de vainilla i fruita madura d'estiu. Melós
Final. Mantegós, especiat, perviu la dolçor de la vainilla

15.9.13

Maridatge 04: Guatlla especiada amb verduretes acompanyada per The Spice Tree




El crescendo de gustos en el tast va arribar al punt més alt amb la guatlla especiada amb verduretes - un plat amb riquesa d’espècies amb verduretes de temporada i guatlla fusionada amb aquests colors.  

Vam pensar que Spice Tree - un mlata que vam ressenyar recentment.  Aquests són les seves notes de tast
Nas:  Molt aromàtic amb notes d’herbes, espècies, roure i vainilla.  Un toc pebrós
Gust::   Més aviat dolç, espècies, Toffee, canyella, gingebre, pebre i vainilla.
Final:  Notes especiades, final llarg.

Podem dir que les espècies van de mantenir un bon diàleg i aquest malta va ser un molt bon acompanyament per la riquesa de gustos d'aquest plat..

14.9.13

Maridatge 03: Rap amb jaqueta i una troupe de mar acompanyada amb Arran 14 anys


El tercer plat del maridatge va ser un rap amb jaqueta i  una troupe del mar amb cascs - en aquest cas predominaven els gustos del de rap fumat, amb cloïsses i pinyons torrats . Per tant podíem dir que el gust de mar predominava tot i no ser un fumat molt intens. 

Inicialment teníem la intenció d'acompanyar aquest plat amb un Islay - Caol Ila o Laphroaig.  De totes maneres els Islays tenien un caràcter massa fumat pel plat.  Segurament són ideals per plats més fumats.  Per exemple en aquest vídeo la whisky chef Martine Nouet acompanya unes ostres amb tres maltes d'aquesta illa.

Com a opció alternativa vam triar Arran 14 pel maridatge.  Aquest malta - tot i ser d'una illa - no presenta d'entrada uns marcats tons marins.  És, això sí, un malta amb caràcter per poder acompanyar un plat ric en gustos.  El seu aroma és ric, amb notes de cereals i fruits secs.  Quan el tastem trobem primer unes notes lleugerament salades i després desplega tot un ric ventall de gustos amb notes de fruits secs, dàtils i toffee que donen pas a un final especiat.

13.9.13

Maridatge 02: Cullereta de tàrtar de verdures amb anxoves acompanyada amb Highland Park Drakkar

El segon plat del maridatge va ser una cullereta de tartar de verdures amb anxoves, amb vinagreta mel;  un plat amb cos però refrescant, i un canvi de color evident.

Per acompanyar aquest plat vam pensar que un Highland Park Drakkar (40%).  Aquest malta de les illes Orkney és més suau que altres expressions de la destil·leria.  Les notes dolces aportades per la bóta de xerès podien casar bé amb la vinagreta mel.  Per altra banda el caràcter marí i fumat de Highland Park podia equilibrar el fort gust de l'anxova.  Aquestes són les notes de tast. 
Nas:  Notes dolces, amb panses i fruits secs similars (albercocs i figues seques).  Lleugerament especiat.
Gust:  D'entrada és dolç.  Posteriorment desenvolupa notes fumades amb un toc de sal.
Final:  Fumat i un punt especiat, força llarg.

12.9.13

Maridatge 01: Quiche acompanyada amb Hazelburn CV

Recentment, amb els habituals del malta i altres amics vam fer un sopar maridatge.  L'organitzadora i (excel·lent) cuinera va ser la Núria, amb qui ja havíem fet un maridatge de whisky i postres.  Aquesta vegada el repte consistia en maridar 7 plats ben diferents amb 7 whiskies.
Durant cada un dels propers 7 dies publicarem aquestes combinacions.

Comencem amb una quiche acompanyada amb Hazelburn CV. 
La quiche presentava una base cruixent, formatge i préssec de vinya caramelitzat, tot sota un sostre de  formatge gratinat.  Va ser un entrant molt suau, mescla de dolç i salat però subtil, i cruixent de la base i sostre; tot i que com a contrast era sucós i cremós a l’interior.

Hazelburn és un malta produït a la destil·leria Springbank.  Aquest és una malta lleuger, herbal, una mica afruitat.  Quan el tastem és més aviat sec, poc fumat amb algunes notes de galeta.

Les notes afruitades i de galeta van fer que el malta fos un molt bon acompanyant per aquest primer plat. Una entrada lleugera i subtil...

4.9.13

Primer embotellament d'una bóta petita de Glenglassaugh

A través de la pàgina de facebook dels amics de Glenglassaugh hem sabut que recentment es va embotellar la primera de les bótes petites de Glenglassaugh - una "octave" de 50 litres com la que tenim.
De la bóta -que es va omplir el 2009 - n'han sortir 54 ampolles i el whisky té una graduació de 55,8º - en aquest cas es va decidir embotellar el whisky com a cask strenght..  Es pot deduír que es va evaporar un 25% del whisky que contenia originalment la bóta (és la part que s'emporten els àngels...).  També es donen detalls de les taxes que s'han de pagar per exportar el whisky.
Ara ja tenim una idea més clara del que ens podem trobar quan embotellem el contingut de la nostra bóta, tot i que encara trigarem uns anys (esperem que els àngels no se l'acabin tot).

1.9.13

La taula periòdica del whisky

Els autors de la pàgina web Dramming han creat la taula periòdica del whisky.  Tal i com es pot veure en la il·lustració (feu clic sobre la imatge per ampliar-la), hi ha totes les destil·leries de malta escoceses (les actives i les tancades).  També hi trobem els whiskies de gra i alguns blended.
Les abreviacions dels noms de cada destil·leria s'han donat segons la seva denominació.  Amb tot hi ha hagut problemes amb la lletra G (molts maltes comencen amb Glen) i s'hi han utilitzat lletres de la segona part del nom.
El criteri d'agrupació dels maltes ha estat geogràfic: Els Islay i els Lowland apareixen en els extrems de la taula mentre que els Speyside i els Highland ocupen les posicions més centrals. Els colors indiquen qui és el propietari de cada destil·leria 
Cada destil·leria porta el seu any de fundació, l'any de tancament (si s'escau), el nombre d'alambins i la capacitat.
Tot i que es tracta d'un divertimento, la taula ens dona una idea clara de les destil·leries que podem trobar, de qui són propietat etc.