14.10.14

Whisky NAS, l'edat és important?

NAS és l'abreviació de No Age Statement (no hi consta l'edat).
Sempre hi ha hagut maltes embotellats sense que hi figuri l'edat.  El primer whisky de malta que vam tastar, ja fa molts anys - un Glenfiddich, no tenia una edat especificada
En aquests darrers anys, però, han augmentat molt aquestes expressions de whisky.  Sembla ser que amb l'increment de vendes a nous mercats (Xina, Rússia...) els estocs de whisky envellit haurien disminuït de manera considerable.  Per això les destil·leries estan embotellant maltes joves en combinacions de bótes diferents o barrejats amb whiskies més vells.
Això d'entrada no és pas dolent...  Un dels maltes d'aquest tipus amb més èxit és el Laphroaig Quarter Cask - un excel·lent malta.  Ardbeg també promociona un bon nombre dels seus maltes sense edat però amb un concepte "premium", és a dir com a productes especials i exclusius...
En definitiva els clients ens trobem amb una varietat més àmplia de maltes, sovint amagat sota noms suggerents com traditional, reserve, classic, select, comprem, sense saber-ho, whisky molt jove....  però... és important l'edat?

9.10.14

Malt Whisky Yearbook 2015

Aquesta setmana hem rebut el Malt Whisky Yearbook 2015.  Aquesta publicació anual fa un repàs a totes les destil·leries de whisky de malta escoceses, tant les que estan operatives com les que han tancat en els darrers anys. 
Hi ha també informació de destil·leries de whisky d'arreu del món i articles d'especialistes de renom com ara Dominic Roskrow, Ian Buxton, Gavin D. Smith o Charles McLean entre d'altres. Alguns els comentarem en properes entrades...
També hi trobem apartats d'estadístiques sobre consum de whisky de malta en diversos països...  Trobem a l'estat espanyol en desena posició amb tendència a la baixa, molt per darrera de països com França, Alemanya, el Regne Unit o Itàlia.
Els maltes més venuts segueixen sent els mateixos de l'any anterior:  Glenfiddich, seguit de molt a prop per The Glenlivet, és al capdamunt de la llista.  A continuació hi trobem The Macallan, Glenmorangie, The Singleton (amb maltes de tres destil·leries: Dufftown, Glendullan i Glen Ord), Glen Grant, Aberlour, The Balvenie, Laphroaig i Cardhu.