24.12.16

Whiskys llegendaris


Si per aquestes festes voleu regalar (o regalar-vos) un whisky especial teniu una guia que us pot ajudar.  Recentment l'escriptor Ian Buxton va publicar el llibre "101 Legendary Whiskies You're Dying to Try But (possibly) Never Will" que podem traduir com "101 whiskys llegendaris que tens moltes ganes de tastar però que (possiblement) mai tastaràs".

El llibre proposa un llistat de whiskys de llegenda, dividits en quatre categories diferents:

  • Whiskys de luxe: Edicions limitades només a l'abast d'uns quants ... Macallan selectes en recipients luxosos, ampolles molt valorades com les de Black Bowmore.  Evidentment els preus d'aquests destil·lat són exageradament alts.
  • Whiskys perduts: Alguns impossibles de trobar donat que van desaparèixer fa temps com Port Charlotte, Ferintosh o Dalintober. Noms que són història llunyana.  Bona part d'aquests whiskys no es troben. per tant no hi tenim res a fer. 
  • Whiskys en vies de desaparició:  Altres maltes de destil·leries tancades són cada vegada més escassos, tot i que els que portem algun temps en el món del whisky els hem pogut tastar. Són destil·lats procedents de Port Ellen, Rosebank, St Magdelene, Brora, Dallas Dhu o Convalmore. Encara es poden trobar existències d'aquests whiskys, això sí, a preus cada vegada més elevats - tot i que amb una mica de sort podem trobar alguna ampolla oblidada a bon preu..
  • Noms de llegenda:  Finalment Buxton esmenta altres whiskys que es troben amb relativa o molta facilitat però que per diverses raons tenen per a l'autor un estatus llegendari. Són destil·lats que al llarg de la història han marcat una tendència. Aquí trobem whiskys de mescla que van donar fama mundial al whisky com Johnny Walker o Cutty Sark. S'esmenten també alguns maltes com els embotellaments Family Casks de Glenfarclas, el Lagavulin Distiller 's Edition o el clàssic Glenfiddich que va iniciar a molts aficionats al món del malta. També s'hi troben marques que han fet que altres regions productores guanyessin popularitat com el Suntory Hibiki, Jack Daniels o Jameson.

9.12.16

Les micro destil·leries: Una tendència nova



La indústria del whisky viu anys feliços. Com hem vist a l'entrada anterior hi ha una demanda creixent en diverses parts del món i en ocasions els productors tenen problemes per proveir el mercat.
Un dels fenomens recents dins d'aquesta expansió del destil·lat és la creació de micro-destil·leries. El fenomen va començar fa alguns anys als Estats Units i la tendència ha creuat Atlàntic per desembarcar a Escòcia.
El fenomen és vist com una reacció a un mercat dominat per grans firmes i pretén oferir un producte més artesanal i proper al consumidor. Totes les micro destil·leries comparteixen el fet de tenir una capacitat de producció relativament petita i de ser propietat de grups petits d'inversors.
Recentment s'han obert destil·leries petites a totes les regions d'Escòcia per exemple: Abhainn Dearg - a l'illa de Lewis; la destil·leria Harris en l'illa del mateix nom o Shetland Reel a les remotes illes del nord.
A les terres altes trobem a Dornoch, Strathearn i Wolfburn mentre que Ballindaloch es troba en Speyside,
Les lowlands tenen un important nombre de destil·leries petites creades recentment; Daftmill, Kingsbarns o Eden Mill També a les terres baixes però a Glasgow trobem una destil·leria urbana amb el mateix nom de la ciutat: Glasgow.
S'estan planejant altres destil·leries de similar capacitat en llocs tan emblemàtics com Islay o Skye.
Probablement no totes aquestes destil·leries podran sobreviure - la competència és ferotge i de moment poden recaptar fons amb la venda de Ginebra - permet recuperar part de la inversió de forma ràpida atès que no necessita un llarg procés de maduració com el whisky.
Com a exemple d'aquest interès per les micro destil·leries podem mencionar que a principis d'aquest mes de desembre es va vendre en una subhasta la primera ampolla de Strathearn a un preu astronòmic:  4150 lliures!
En qualsevol cas per als aficionats al malt aquestes destil·leries petites obren un ventall de possibilitats noves.