9.5.10

Destil·leries: Cardhu

Fa algunes dècades la destil·leria Cardhu (en gaèlic aquest nom vol dir “roca negra”) era una firma desconeguda que produïa un malta anomenat Cardow - un component important de Johnny Walker.
Durant els anys noranta Cardhu va ser promocionat com a Single Malt i les seves vendes van augmentar un 2000% l’any 1993. D’aquesta manera va esdevenir el malta més venut de la multinacional Diageo – amb el 75% de les vendes a l’estat espanyol i la seva característica ampolla va esdevenir molt popular – actualment en molts restaurants es serveix el vi de la casa en ampolles de Cardhu. De fet el cas d'aquesta destil·leria és excepcional perquè hi ha pocs maltes que tinguin les seves ventes tan concentrades en una zona.
L’any 2003 les existències d'aquest whisky no podien cobrir la demanda i la companyia va passar a embotellar el “Cardhu Pure Malt” (una barreja de maltes de destil·leries diferents) en comptes del “Cardhu Single Malt”). Aquesta decisió va causar molta polèmica a tota la indústria del whisky perquè l’ampolla i l’etiquetatge eren ben iguals i per tant es va percebre com un engany al client.
L’any 2005 Cardhu va tornar a embotellar el single malt 12 anys. Les vendes del producte segueixen essent molt altes – el malta és un dels més exportats – tot i que la recessió del mercat espanyol també l’ha afectat.
  • Característiques dels maltes de la destil·leria: El malta és rodó, més aviat dolç amb tocs herbals i de mel encara que també presenta notes fumades en el fons. El fet de ser un whisky molt popular fa que en ocasions sigui menystingut per algunes persones però Cardhu és un malta prou rodó i equilibrat.
  • Embotellaments més habituals: El Cardhu 12 anys és el més comú. Recentment també ha aparegut el Cardhu Special Cask Reserve madurat en bótes velles.
  • Regió: Speyside

2 comentaris:

Celler Sota l'Escala ha dit...

És molt interessant aquest fenòmen de marketing que porta a un augment tan gran de vendes en un sol lloc. Jo també veig sovint les ampolles com a vi de taula en restaurants de menjars de diari.

Les vegades que he tastat aquest malta l'he trobat amb un final de boca curt, i pot ser una mica massa dolç per al meu gust. De totes maneres, per al preu dòna una qualitat molt bona

Joan ha dit...

Totalment d'acord. Sí que és més aviat dolç i potser no té la complexitat d'altres Speyside però no deixa de ser un bon malta...