20.9.16

Nord enllà: (El camí) cap a les Òrcades. 6. A les illes, Highland Park

Highland Park és un dels maltes més respectats que trobem en la indústria del whisky.
La destil·leria, que es troba a les afores de Kirkwall, sempre ha estat arrelada a Orkney i ha batejat alguns dels seus maltes amb noms referents al llegat històric de les illes.  A més dels clàssics embotellaments de 12, 18, 21, 25, 30 i 40 anys trobem maltes amb noms que evoquen el passat viking de les Òrcades.. 
Highland Park, fundada el 1798, és de les poques destil·leries que encara conserva els terres de maltatge que actualment cobreixen un 30% de les necessitats de la marca.

El malta que s’utilitza prové fora de l’illa, bàsicament de la resta d’Escòcia.a.  En l’assecatge del gra sí que es fa servir torba de les Òrcades.  Aquest aspecte és important atès que la torba de la zona és diferent a la d’Islay, amb menys fenols i notes iodades i un caràcter més vegetal i dolç.  Tot això té influència en l'aroma i gust del whisky, amb aspectes fumats però sense la presència de gustos iodats o medicinals.

La destil·leria disposa de 4 alambins i té una capacitat de producció mitjana, amb 2.500.000 litres anuals.  Se’ns explica també que abans d’embotellar un malta es «casa» el contingut de totes les bótes i es deixa reposar durant sis mesos en bótes mortes (són les bótes que s’han fet servir moltes vegades i no aporten res al destil·lat).  D’aquesta manera s’obté un whisky amb gust uniforme.




El clima de la zona és bastant estable, sense extrems de fred i calor.  Això fa que l’evaporació, la «part que s’emporten els àngels» sigui inferior a la d’altres destil·leries amb un 1% anual.
Per acabar tastem diverses expressions d’aquest malta.  En destaquem el caràcter del «Dark Origins» en el que les notes de torba i espècies es barregen amb la riquesa que aporta la bóta de xerès.  Molt recomanable.
Acabem aquí aquesta sèrie dedicada a les destil·leries de més al nord...  Esperem tornar-hi...