9.12.16

Les micro destil·leries: Una tendència nova



La indústria del whisky viu anys feliços. Com hem vist a l'entrada anterior hi ha una demanda creixent en diverses parts del món i en ocasions els productors tenen problemes per proveir el mercat.
Un dels fenomens recents dins d'aquesta expansió del destil·lat és la creació de micro-destil·leries. El fenomen va començar fa alguns anys als Estats Units i la tendència ha creuat Atlàntic per desembarcar a Escòcia.
El fenomen és vist com una reacció a un mercat dominat per grans firmes i pretén oferir un producte més artesanal i proper al consumidor. Totes les micro destil·leries comparteixen el fet de tenir una capacitat de producció relativament petita i de ser propietat de grups petits d'inversors.
Recentment s'han obert destil·leries petites a totes les regions d'Escòcia per exemple: Abhainn Dearg - a l'illa de Lewis; la destil·leria Harris en l'illa del mateix nom o Shetland Reel a les remotes illes del nord.
A les terres altes trobem a Dornoch, Strathearn i Wolfburn mentre que Ballindaloch es troba en Speyside,
Les lowlands tenen un important nombre de destil·leries petites creades recentment; Daftmill, Kingsbarns o Eden Mill També a les terres baixes però a Glasgow trobem una destil·leria urbana amb el mateix nom de la ciutat: Glasgow.
S'estan planejant altres destil·leries de similar capacitat en llocs tan emblemàtics com Islay o Skye.
Probablement no totes aquestes destil·leries podran sobreviure - la competència és ferotge i de moment poden recaptar fons amb la venda de Ginebra - permet recuperar part de la inversió de forma ràpida atès que no necessita un llarg procés de maduració com el whisky.
Com a exemple d'aquest interès per les micro destil·leries podem mencionar que a principis d'aquest mes de desembre es va vendre en una subhasta la primera ampolla de Strathearn a un preu astronòmic:  4150 lliures!
En qualsevol cas per als aficionats al malt aquestes destil·leries petites obren un ventall de possibilitats noves.