24.5.18

Visita a Springbank i Glengyle


Recentment vam visitar la península del Kintyre i altres zones de l'oest d'Escòcia.
La península, prop del nord d'Irlanda, és un lloc força remot - calen més de tres hores de cotxe des de Glasgow per arribar-hi. La primera parada va ser a Campbeltown - la capital de la zona amb una població d'uns 5000 habitants.
Actualment hi ha tres destil·leries a la ciutat - les mínimes necessàries perquè Campbeltown sigui considerada una regió pròpia de producció.

Vam començar el nostre periple visitant Springbank.  Una de les destil·leries més reputades d'Escòcia.  Aquesta destil·leria és l'única que porta a terme tots els processos de la producció - des del maltat del gra fins l'embotellament - en el mateix lloc.
Vam poder veure la planta de maltat, molt artesanal, abans de passar a la zona del forn on s'asseca al gra utilitzant més o menys torba - segons el malta que es vol elaborar.  Springbank produeix tres tipus de malta:
  • Springbank - un 80% de la producció.  Un whisky ric, lleugerament fumat que es destil·la dues vegades i mitja a partir d'un procés complex.
  • Hazelburn:  - un 10% de la producció.  Un malta destil·lat tres vegades, més suau, elaborat amb gra assecat amb aire calent i no torba.
  • Longrow:  - un 10% de la producció.  Un whisky destil·lat dues vegades amb un marcat caire fumat.

Posteriorment vam visitar els altres elements importants en la producció com el molí - un Porteus antic - una màquina tan sòlida que mai s'espatlla i per això l'empresa que els fabricava va fer fallida ja fa anys.
El dipòsit de barreja, els tancs de fermentació de fusta i els alambins completen el procés de fermentació i destil·lació.
Tot seguit vam anar a veure l'espai on s'omplen les bótes i vam visitar un dels magatzems de maduració.
Per a més informació en aquest enllaç es pot veure una presentació de tot el procés d'elaboració de whisky que vam crear a partir d'una estada anterior a Springbank.

Posteriorment vam anar a veure la destil·leria Glengyle - és just al costat - propietat de la mateixa família.  Les seves dimensions i la seva producció són més modestes.  Tot el destil·lat s'elabora durant unes sis setmanes a l'any.  La destil·leria es va crear el 2004 i produeix un malta bastant suau però amb notes fumades.
Finalment a la Cadenhead Whisky Shop vam poder tastar diverses expressions de les dues destil·leries.  Amb aquest bon regust vam anar a un pub a dinar...  Sorprenentment hi havia molt silenci...  El motiu?  Tots els clients miraven amb atenció el casament d'en Harry i la Meghan...