3.6.18

Visita a Glen Scotia

Quan el 2008 vam visitar Glen Scotia la destil·leria tenia un aspecte poc cuidat, diríem que era una marca de perfil baix.  No es podia visitar i no s’hi veia un futur massa brillant.
El 2014 la destil·leria va passar a ser part d’Exponent Private Equity, propietaris també de Loch Lomond i la marca s’ha rellançat amb un centre per a visitants, un increment de la producció i nous embotellaments.  Glen Scotia és una de les tres destil·leries de Campbeltown, juntament amb Springbank i Glengyle.
El dia que vam anar la destil·leria la persona encarregada de les visites estava malalta i vam pensar que ens quedaríem a fora sense poder veure res.
Afortunadament l’únic treballador que hi havia llavors a la destil·leria estava al cas de la nostra visita i quan ens va veure ens va dir que ens acompanyaria, tot vigilant el procés de destil·lació. 
Ens va comentar que el dissabte només hi treballa una persona perquè aquell dia només es destil·la i no es fa el procés de mesclat.  La visita – diríem que privada - va resultar així més autèntica i interessant:  L’home ens explicava els detalls de la seva feina alternant amb ràpides excursions cap la «spirit safe», on es controla la destil·lació, per veure que tot anava bé. 
Glen Scotia rep el gra, procedent de l’est d’Escòcia, ja maltat.  Ens van comentar que algunes vegades s’ha intentat produir amb ordi de la zona, però el clima és tan humit i poc adient al cultiu que alguns anys el cereal no arriba ni a brotar. 
La destil·leria produeix sis dies a la setmana i una petita part de la producció – durant sis setmanes a l’any - és de whisky fumat.
Bona part de l’estructura de la destil·leria no ha canviat des de 1832, quan va ser construïda.  Després de veure el dipòsit de mesclat de ferro i els tancs de fermentació d’acer inoxidable vam passar a la sala de la destil·lació amb dos alambins.  Tot mentre rebíem explicacions detallades de cada procés, el reciclatge de les aigües en el mesclat, el control de les temperatures en la fermentació, com es determina la part bona de la destil·lació...


La visita va acabar brindant amb un Double Cask de la casa, un malta suau, però ric i de bon beure.  Prèviament també vam poder tastar el destil·lat nou, tal com surt dels alambins, incolor, amb molt grau però també molt afruitat.  El nostre home – amb qui ja ens havíem fet amics tot comentant les seves vacances a Barcelona – ens va deixar que voltéssim per la destil·leria per veure la zona dels magatzems de maduració...
Després d’aquesta visita tan especial vam anar cap a Saddell Bay on es va gravar el vídeo de «Mull of Kintyre» de Paul McCartney...  Con en la lletra de la cançó de l’ex Beatle, ens venien ganes de quedar-nos per la zona...