11.9.18

Què hi ha en un nom?


Recentment en una visita a Amsterdam vaig ser en el bar JD Williams. 
Vaig veure que tenien alguns embotellaments de la SMWS (Scotch Malt Whisky Society).  A la carta els maltes tenien noms suggerents, que bàsicament feien referència als aromes i gustos del destil·lat.

Vaig preguntar a la cambrera per la procedència del cada un d’ells i em va explicar que cada ampolla tenia un número i si ho buscava podria saber de quin era l’origen del whisky.  De totes maneres em va recomanar que no ho mirés perquè la filosofia de la casa era que calia gaudir i valorar el producte, sense anar condicionats per la marca.
Vaig triar un malta anomenat «Dare you enter?» o «t’atreveixes a entrar».  No hi havia la procedència però sí informació rellevant:

CASK No. 73.87
Spicy & sweet
Age - 14 Years
Date Distilled - 26th September 2002
Cask Type - First Fill Spanish Oak Ex-Pedro Ximenez Butt
Region - Speyside Deveron
Outturn - 1 of 558 bottles
ABV - 59.5%

Em vaig trobar amb un malta molt ric, amb les característiques d’un Speyside ben madurat amb prou caràcter per poder transmetre molts aromes i gustos. Aromes florals, de pastís de taronja i albercoc, també amb notes especiades...
En el paladar es repetien també aquestes característiques, amb un toc ric i xaropós, les notes de xerès molt evidents.  Un gran whisky
En aquests casos tendim a pensar que el destil·lat és el producte d'algun dels grans noms de la regió, Glenfarclas, Macallan...

Posteriorment, per curiositat, vaig poder buscar quina era la destil·leria productora del whisky i, sorpresa...  procedeix de la destil·leria Aultmore, una de les més poc conegudes de Speyside amb embotellaments força limitats.  Segur que en un tast a cegues no haguéssim encertat... 
Shakespeare va escriure:  "Què hi ha en un nom? Allò que en diem rosa,
amb altre nom faria tanta olor....  Efectivament, de vegades el nom d’un whisky no ho és tot...