5.8.23

Crònica del viatge per anar a buscar nostra bóta de whisky a Raasay

L’expedició que vam fer el 2015 per anar a buscar la nostra bóta de Glenglassaugh el 2015 ens va deixar molt bon regust de boca i anys després vam pensar que estaria bé repetir l’experiència.
El 2020, en plena pandèmia, vam decidir comprar una bóta de 30 litres a Isle of Raasay.  Aquesta destil·leria nova ens oferia madurar whisky durant tres anys en bótes que havien contingut malta de Speyside.  Podíem triar si volíem un destil·lat fumat o bé sense influència de la torba – ens varem decantar per la primera opció.


Passats tres anys el whisky estava a punt per ser embotellat - les bótes petites tenen més contacte amb el destil·lat i per això el procés de maduració és més ràpid.  Vam decidir, d’acord amb la destil·leria, anar a buscar el whisky pel juliol quan tots tenim més temps per fer el viatge.


I va ser així com el dia 28 de juliol ens vam trobar tots quatre a Edimburg. Com l’altra vegada tres de nosaltres vàrem pujar amb avió i un amb cotxe que ens serviria per portar la bóta i les ampolles.  Els tràmits de la frontera – maleït Brèxit – i el trànsit van fer que no arribéssim per agafar el darrer ferry que ens havia de portar a l’illa.  Cal esmentar que arribar a Raasay no és fàcil, cal fer el llarg trajecte fins a l’illa de Skye i després a Sconser agafar una embarcació que fa la travessa en uns 25 minuts.
No era el millor començament, sense ferry i perdent la nit d’allotjament a l’illa.  Des de la destil·leria, però, ens van buscar una alternativa.  Podríem anar a l’illa amb una llanxa motora que ens vindria a buscar a Sconser.  Evidentment no podríem portar el cotxe però soparíem i pernoctaríem a l’illa com havíem previst

Una vegada a l’illa ens vam instal·lar – la destil·leria disposa de 6 habitacions just al costat, a Borodale House, una antiga casa victoriana que va ser rehabilitada recentment -  i vam sopar amb unes fantàstiques vistes a Skye.  D’aquesta manera vam cloure un dia ben intens.

L’endemà, després d’un esmorzar escocès vam tenir una mica de temps per explorar els voltants abans de fer una visita guiada a les instal·lacions.  Raasay és una destil·leria relativament petita, la seva capacitat de producció és de 200.000 litres anuals.  Una meitat de la producció és fumada amb torba de les highlands mentre que l’altra meitat és sense notes de fum. Tot el destil•lat madura a l’illa mateixa en bótes que han contingut bourbon, vi de Bordeus i bótes noves.  Tota aquesta diversitat es mescla per obtenir el single malt Isle of Raasay.


Acabada la visita va arribar l’hora de recollir la nostra bóta i les 43 ampolles que en van sortir.  Molt satisfets de l’experiència era l’hora de reprendre el llarg camí de tornada cap a casa