1.3.23

L'etiqueta del nostre whisky Isle of Raasay

 

Fa pocs dies vam rebre l'etiqueta del que serà el nostre whisky Isle of Raasay.  El destil·lat ha estat madurant durant més de tres anys a aquesta illa escocesa.  Aquest estiu l'anirem a buscar, ara caldrà saber quantes ampolles de whisky han sortit d'aquesta bóta de 30 litres i quina serà la seva graduació - l'embotellament serà cask strength.

2.1.23

Mapa de les destil·leries d'Escòcia - actualització

 

Hem actualitzat el mapa de les destil·leries d'Escòcia afegint-hi les destil·leries obertes el 2022.

Com a novetat hi trobareu:

  • The Cairn distillery (Speyside):  Els embotelladors independents Gordon & McPhail són els propietaris d'aquesta destil·leria nova.  Va començar a produir el juliol del 2022 i està situada prop del riu Spey.
  • Jackton distillery (Lowlands):  Una destil·leria situada al sud de Glasgow.  El nom comercial dels seus productes és Raer.  Produeix gin i també whisky.
  • Rosebank distillery (Lowlands):  La reobertura d'una de les grans destil·leries de les lowlands ha estat una de les notícies de l'any.  Rosebank havia tancat les portes el 1993 i el retorn d'un dels whiskys més florals i perfumats del mercat és motiu d'alegria pels qui l'havíem gaudit anys enrere.
  • Toulvaddie distillery (Highlands):  Des del 2016 s'ha anat anunciant l'obertura d'aquesta destil·leria - la primera fundada per una dona.  De totes maneres problemes administratius i la pandèmia van fer que no fos possible començar a produir fins el 2022
  • Uile-bheist distillery and brewery (Highlands):  El primer whisky que es produirà a Inverness després que en els anys 80 tanquessin les tres  destil·leries de la ciutat.

27.11.22

Tast a cegues a Alpens (26/11/2022)

                    

El passat 26 de novembre vam conduir un tast a cegues a Alpens.  Hi vam incloure whiskys ben variats, d'elaboració i de preu:
  • Jaume I: Aquest és un whisky de barreja (blended) elaborat a Escòcia i embotellat per Xecna
  • Glenfarclas 2009:  El Glenfarclas 2009 ha madurat durant 9 anys en bótes de xerès oloroso 
  • Glenmorangie 14:  El whisky es madura inicialment en bótes de bourbon abans de passar a bótes de Porto Ruby, donant onades de fruites delicioses i notes de xocolata.  (Quinta Ruban)
  • Talisker Storm:  Talisker Storm és un whisky sense edat, madurat en bótes de roure americà torrades. És un whisky intens, ofereix tot caràcter de destil·leria amb notes una mica més fumades i complexes.
  • Ardbeg 5 (wee beastie):  Ardbeg's Wee Beastie és un single malt elaborat amb una combinació d'ex-bourbon i bótes de xerès Oloroso, embotellat als cinc anys. Les notes de torba son molt marcades i prominents.
  • Caol Ila 25:  Malta de 25 anys de Caol Ila.  Dolç, suau, notes de llimona.  Té només un toc de fum.  

Tots els assistents van identificar bé el Jaume I i també l'Ardbeg així com també els dos whiskys amb finals de xerès i porto (Glenfarclas i Glenmorangie).
Va ser més complicat diferenciar el Caol Ila, malgrat el llarg procés en bóta del Talisker - un malta molt més jove però intens.

En definitiva un tast amb molt bon ambient i un nivell alt d'encert.  


30.10.22

GlenWyvis, el whisky viatger, arriba a casa

 
Després d'un periple ben curiós dues ampolles de Glenwyvis han finalment arribat a casa.  A inicis del 2021 la destil·leria va fer tres anys i per això va embotellar el seu primer whisky.  Els accionistes teníem dret rebre a dues ampolles del destil·lat.
Tot anava bé fins que vaig rebre aquest avís de Correos.  Les dues ampolles eren a Madrid i les rebria quan pagués les taxes i despeses de tramitació i gestió.  Un total de 66586,75€.
Després de la sorpresa i incredulitat inicial vaig reclamar argumentant que hi devia haver algun error.  El tema no es va poder resoldre i les ampolles van ser retornades a la destil·leria.  
 
 
Des de Glenwyvis em van confirmar que hi devia haver un error a la duana espanyola - un problema de posar les comes on toca a les xifres.  Em van comentar que podia recollir les ampolles sense cap cost o me les podien enviar sense cap despesa a una adreça del Regne Unit.  Vaig decidir que s'enviessin les ampolles a Devon, a casa de la família d'un professor amic meu.  Aquest professor, però, resideix a Eslovàquia.  Quan algú de la família es va desplaçar cap el país es va emportar les ampolles cap a l'est.  Aquest octubre havíem de coincidir amb l'esmentat professor en una reunió d'un projecte Erasmus a Estocolm.  Allà vaig rebre les ampolles i finalment les vaig portar cap a casa.
El periple va ser doncs:  Dingwall - Madrid - Dingwall - Devon - Eslovàquia -Suècia - Catalunya.  Ben curiós...


 

21.10.22

Maridatge de whisky a Manlleu

  

Recentment vam portar a terme un maridatge de whisky a Manlleu.   Aquest va ser el menú del vespre:

  • Hazelburn 10 amb salmó fumat vermell d’Alaska (Skandia)
  • Glenmorangie Quinta Ruban 14 amb paté d’ànec a les fines herbes de Casa Ametller
  • Nikka from the barrel amb sushi
  • Ardbeg 5, wee beastie amb formatge blau de llet crua El Glauc de la formatgeria Xauxa 
  • Aberlour 16 amb xocolata 70%

Els maridatges van ser tota una descoberta pels assistents i va resultar un vespre molt agradable.


28.6.22

A les Orkney

Una vegada a les Orkney vam visitar diversos indrets de l'illa - Stromness, Kirkwall i diversos monuments megalítics.

Vam ser a la destil·leria Scapa i també a Highland Park.