20.2.08

Les regions del whisky: Highlands


Les Highlands o terres altes és la regió més gran. Té un bon nombre de maltes i, donada la dispersió i varietat geogràfica d’aquesta zona, aquests whiskies poden ser ben diferents. És molt difícil trobar un element comú als destil·lats de la zona.

En principi podem constatar que els whiskies de més cap al sud són més suaus (un exemple en seria el Glengoyne). Per altra banda els maltes del nord tenen un caràcter més ferm i tenen notes més fumades i especiades.

Donada la diversitat d’aquesta regió en moltes ocasions se n’han fet diverses subdivisions. Les principals serien:

  • Highlands de l’est (Eastern Highlands): Amb algunes característiques similars a la zona anterior – notes fumades - però amb maltes més afruitats amb un final bastant sec. Alguns exemples poden ser Royal Lochnagar, Glen Garioch o Glendronach.
  • Highlands del sud o centrals (Southern or Central Highlands): Hi trobem els maltes més suaus i lleugers d’aquesta regió. Són whiskies aromàtics però amb un final sec. Per exemple podem mencionar Dalwhinnie, Glenturret o Edradour
  • Highlands de l’oest (Western Highlands): Amb whiskies més pebrosos i amb notes fumades com ara Oban o Ben Nevis.
Dins de la zona geogràfica de les highlands també hi trobem la regió de Speyside. És una regió molt rica en whisky i que té – ben merescudament – un estatus de regió de producció propi.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Joan, sóc el Pol, de Sabadell. Estic buscant un nom per un grup de música que estic muntant... voldria que reflectís el fet que ja no som uns crios, i que la música que fem té un aire folk nordamericà... havia pensat en posar-li "Malta Pura" o bé "Licor de Malta". Què em recomanes? no voldria cometre incorreccions... El Licor de Malta és un nom genèric, oi? Dóna la idea d'alcohòlic i envellit, oi? Ja em diràs!

Anònim ha dit...

Hola Joan, sóc el Pol, de Sabadell. Estic buscant un nom per un grup de música que estic muntant... voldria que reflectís el fet que ja no som uns crios, i que la música que fem té un aire folk nordamericà... havia pensat en posar-li "Malta Pura" o bé "Licor de Malta". Què em recomanes? no voldria cometre incorreccions... El Licor de Malta és un nom genèric, oi? Dóna la idea d'alcohòlic i envellit, oi? Ja em diràs!

Joan ha dit...

Hola Pol,
El terme "malta" (o "whisky de malta" i en ocasions també "licor de malta") està molt associat amb Escòcia.
A nordamèrica el whisky que es produeix és el Bourbon – per això potser seria més adequat posar un nom al grup que tingui relació amb aquest destil·lat.
Kentucky, Virgínia o Tennessee són les regions més clàssiques del Bourbon. En general el terme que es fa servir més – tant en el cas del Bourbon com en el Single Malt – per anomenar un whisky amb una certa edat és “vintage” (a més de la paraula “old” o “aged”).
En fi, no sé si hauré resolt gaire el teu dubte. De totes maneres això d'aquest grup sembla engrescador. Ja ens aniràs explicant què aneu fent... Fins aviat!!

Anònim ha dit...

Hola Joan,

Moltes gràcies! Doncs no sé què fer... no m'agrada massa el nom "Bourbon"... no sé com lligar-lo... En canvi, licor de Malta està molt bé, sobretot si fessim versions de folk celta, oi?
Moltes gràcies igualment!

Joan ha dit...

Sí, sí, si féssiu folk celta estaria molt bé... haureu de canviar l'estil de música (jajaja). Ja ens aniràs explicant com va el grup...