El poble Borgonyà va ser conegut durant molts anys a Osona com “Els Inglesos” donat que el nucli va ser creat com una colònia industrial de Fabra i Coats. Cal precisar, però, que els industrials Coats eren escocesos (la seva activitat va anar des de 1890 fins al 1999).
Bloc sobre el whisky de malta escocès i d'altres zones del món: les regions productores, el procés d'elaboració, les destil·leries, les notes de tast...
30.4.08
El “Racó d’Escòcia” a Osona
24.4.08
Regions del malta: Altres zones del món

Amb tot també podem trobar whisky de malta en altres països del món. Són indrets on la creació de destil·leries és més recent, però amb tot alguns d’aquests maltes han agafat prestigi.
Aquests serien els noms més reconeguts:
-Japó: Es el segon productor mundial de whisky de malta. A principis del segle XX alguns empresaris japonesos varen estudiar la producció del whisky escocès i varen intentar implantar-la la Japó. L’èxit va ser notable i ara alguns del seus embotellaments tenen prestigi mundial. Entre els maltes del país del sol ixent podem destacar: Suntory Yamazaki; Karuizawa, Miyagikyou, Hakushu i Yoichi (Nikka). Per més informació sobre whisky japonès es pot consultar aquest enllaç.
-Irlanda: Juntament amb Escòcia és el país amb més tradició en el món del whisky. Bushmills és un dels noms importants en el whisky de malta irlandès. Més recentment s’hi ha afegit Connemara, Tyrconnell (produïts a la mateixa destil·leria)
Altres zones del món han obert destil·leries aprofitant la popularitat del whisky de malta:
-País de Gal·les: Penderyn és el malta galès més conegut, va començar a produir fa pocs anys després de més de 100 anys sense producció de whisky en aquesta zona.
19.4.08
Colmado Quilez
Ahir divendres, aprofitant una escapada a Barcelona, vàrem anar al Colmado Quilez. Segur que molts coneixeu la botiga de la cantonada de la Rambla Catalunya i Aragó - especialitzada en diverses delicatessen. En el mateix xamfrà del carrer Aragó hi ha una secció d’aquesta mateixa botiga dedicada als vins i licors.
La secció de maltes que hi podem trobar és prou important – hi ha representació de pràcticament totes les destil·leries escoceses. Hi podem trobar una gran varietat whiskies de preus ben diversos – segons l’edat etc...
L’excusa per aquesta escapada va ser comprar un whisky-regal en motiu de la futura paternitat (x3) del Sr. Pep Amargant. La tradició de regalar un malta especial en motiu d’un naixement ja la vàrem instaurar fa uns quants anys...
Tast Big Band (i III)
14.4.08
Tast Big Band (II)
Ahir vàrem fer el tast Big Band a Montrodon, a casa d’en Gil i l’Èlia.
Com ja havíem apuntat el tast consistia en 6 maltes escocesos – un per cada regió productora.
Vàrem poder constatar que els sis whiskies tenien matisos prou diferents (representant una mica la diversitat de les regions d’origen).
A més d’això hem d’esmentar que hi va haver un molt bon nivell en les apreciacions de cada whisky. Cal destacar la nostra pianista (i també excel·lent cuinera) que va trobar notes de “tekamaki” – un mena de tonyina seca que fan servir els japonesos per cuinar – en el Longrow 10; també hi va trobar un rerafons de regalèssia (la que s’utilitza en infusions) en les notes finals d’aquest malta. Diria que la gent que són bons cuiners tenen més possibilitats de ser bons tastadors donat que tenen assimilats molts aromes i gustos diferents...
En una propera intervenció ja explicarem quins varen ser els maltes més valorats.
8.4.08
Tast Big Band

Aquest diumenge dia 13 farem un tast de whisky amb part de la Big Band de Manlleu - el jazz i el whisky sempre han combinat bé... El tast consistirà en un malta de cada una de les sis regions i així veurem algunes de les característiques de cada zona.
Tastarem:
- Regió Lowland: Per determinar
- Regió Speyside: Glenrothes (Select Reserve)
- Regió Highland: Glenmorangie (Sauternes Finish)
- Regió Campeltown: Longrow 10
- Regió Islands: Highland Park 1990
- Regió Islay: Laphroaig (Quarter Cask)
3.4.08
Mal temps a Islay
Mirant el vídeo gairebé es pot sentir l'aroma d'un Ardbeg, Laphroaig o Lagavulin...