28.5.14

Tast d'Ardbeg Auriverdes al Celler de Gelida (II)

Aquest dilluns dia 26 vam anar al Celler de Gelida per tal de celebrar l'Ardbeg Day 2014.
Cada any la destil·leria Ardbeg prepara un embotellament especial per aquesta diada, enguany el malta elaborat per la destil·leria és l'Ardbeg Auriverdes.
Els membres del comitè d'Ardbeg vam assistir a un tast de tres expressions de la destil·leria sota la direcció del carismàtic Xavier Monclús.
Primer vam tastar l'Ardbeg 10 - el whisky base de la destil·leria.  Segons Monclús la resta d'expressions d'Ardbeg es basen en aquest whisky, igual que les variacions de música jazz s'elaboren a partir d'una melodia.  És un malta fumat, on hi trobem notes de mar però també hi ha molts matisos afruitats i complexos.  Un whisky que - segons Monclús - marida molt bé amb els formatges blaus, les ostres, els fumats i les anxoves.
Posteriorment vam tastar l'Ardbeg Uigeadail - un malta fantàstic en el que les notes fumades i afruitades es revesteixen amb gustos de xerès, de panses i dàtils.  Hi trobem també tocs de regalèssia. 

El malta més esperat de la vetllada era l'Ardbeg Auriverdes.  Aquestes van ser les notes de tast d'aquest whisky:
  • Graduació:  49,9º
  • Edat:  Auriverdes està format d'una barreja de maltes de 10 anys o més.
  • Bótes: El whisky ha estat elaborat en bótes de bourbon una mica més torrades del que és habitual. 
  • Color:  Daurat, notes brillants
  • Nas:  Notes de moca, vainilla i cereals torrats.
  • Gust:  Hi trobem les característiques d'Ardbeg però és també fresc, balsàmic i una mica mentolat.  Tornen a aparèixer notes de moca i de vainilla - amb unes línies de dolçor molt lleugeres.  Posteriorment trobem notes especiades.  
  • Final:  Gran i llarg
En resum, una excel·lent vetllada amb uns maltes de gran categoria...