24.11.16

Whisky, el final d'una etapa?


Recentment en un diari de tirada estatal es podia llegir que un dels productes que deixarem de veure de forma habitual en els propers 10 anys serà el whisky.  Pel que sembla les existències del líquid ambre escassejaran i el seu preu augmentarà considerablement a causa del creixent interès dels mercats asiàtics.
La frase ens sembla una mica atrevida: el nombre de destil·leries augmenta cada any i la producció no deixa d'incrementar-se.
De totes maneres no es pot negar que en els recents anys s'ha produït un creixent interès pel whisky en diversos llocs del món.   Poca gent discuteix que han disminuït de forma considerable les reserves del whisky de més edat i per aquesta raó cada vegada trobem més expressions de whisky NAS (No Age Statement - sense esmentar l'edat).  Possiblement no deixarem de gaudir del whisky com una cosa habitual però ... som en el final d'una època on hem pogut gaudir de molts maltes excel·lents a preus raonables?
En qualsevol cas hem pogut constatar un important augment dels preus especialment dels maltes de més edat. Els whiskys de 18, 25 anys, per exemple han incrementat el seu preu de forma notable i cada vegada són més difícils d'aconseguir.
Afortunadament encara hi ha excepcions i podem trobar excel·lents maltes a preus raonables.  El Lagavulin 16, per exemple, es pot comprar per uns 45 € sense molts problemes.  El Talisker 10 o el Balvenie DoubleWood són altres grans maltes a preus assequibles.  Segur que n'hi ha més...