19.6.22

Visita a licors Quevall

                                                        (fotografies: Agustí Farrés)

Aquest dissabte passat vam fer una visita a licors Quevall.  Ens vam emportar una sorpresa ben agradable.  Durant gairebé tres hores l'Isaac ens va explicar, amb la passió de qui gaudeix del seu ofici, tot el funcionament de la licoreria, situada a Llançà en un obrador del segle XI.

A licors Quevall s'hi elaboren una àmplia varietat de licors artesanals, de proximitat, de manera natural i sense additius.  Bona part d'aquests productes provenen de receptes tradicionals recuperades.  Per mencionar-ne uns quants, vam poder tastar una ratafia de codony o un licor de llimona. 

Vam poder tastar també productes com la ginebra de Cap de Creus, o un rom mariner.

En els nostre cas, ens interessava la visita perquè Quevall elabora el primer single malt whisky català - encara no embotellat perquè es va destil·lar fa un parell d'anys.

Per elaborar el seu whisky Quevall fa servir ordi provinent de diversos indrets de Catalunya, sempre tenint en compte el concepte de proximitat.  Vam poder visitar la sala de destil·lació on hi trobem el molí del gra, el tanc de mescla, diversos dipòsits de fermentació i tres alambins.  Tot el procés d'elaboració del whisky té lloc a l'obrador excepte el maltat de l'ordi - tot i que està previst que es pugui fer properament.

Per madurar el whisky es fan servir bótes que han contingut xerès, tot i que també s'experimenta amb bótes que han contingut mistela i vi ranci.  Vam poder tastar aquestes tres expressions i la veritat és que totes tres tenen un futur molt prometedor.  El destil·lat madurat en bóta de xerès té uns aromes i gustos més familiars, mentre que les altres bótes aporten matisos diferents però molt interessants.  Esperarem amb impaciència com acaben d'evolucionar en la seva maduració.

Per afegir altres variants Quevall properament també es preveu fer una malta fumat amb torba provinent d'indrets específics del Pirineu.

En resum aquesta va ser una visita molt interessant, on vam conèixer molts aspectes de l'elaboració del whisky i d'altres licors artesanals