30.12.24

Visita a Spirits Akkers

 

 
Aquesta setmana vam ser a Spirits Akkers a Lliçà de Munt. Allà vam estar parlant una bona estona sobre whisky i les darreres notícies de la indústria com ara el tancament de la destil·leria Waterford a Irlanda.  És l'inici d'una crisi en el món del whisky? 
Vam tastar diverses expressions molt interessants com ara Three Ships de Sudàfrica. A la botiga hi ha una important varietat de whiskys i hi vam trobar maltes de destil·leries noves que son molt adients pels propers tasts de principis de 2025.


22.12.24

Participació en el pòdcast d'Enric Vila & Casablanca - Menjar amb Whisky

  

Recentment hem tingut ocasió de participar en el pòdcast El Bar d'en Rick d'Enric Vila & Casablanca. Es titula Menjar amb Whisky.  En aquesta gravació hem fet un recorregut per la relació entre el whisky i la gastronomia: és possible fer un àpat amb whisky? Quins són els menjars que poden maridar amb el destil·lat?

També hem repassat la trajectòria personal en el món del whisky, com va començar l'afició a principis dels 90 fins el moment present. Tot en una conversa molt amena i molt còmode.  Es pot escoltar - amb subscripció en aquest enllaç.


6.12.24

200 anys de Macallan a l'aeroport de Barcelona

Aquest any, la destil·leria Macallan celebra dos segles de trajectòria. Reconeguda mundialment pels seus whiskys madurats en bótes que han contingut xerès, la marca s'ha guanyat una reputació gràcies a la seva elegància i exclusivitat.

Recentment, Macallan ha estat notícia per un esdeveniment destacat: un pas més en la seva col·laboració amb els germans Roca. L'obertura del restaurant TimeSpirit, situat a la mateixa destil·leria, marca la primera vegada que els prestigiosos cuiners gironins inauguren un espai gastronòmic fora de la seva ciutat natal.

A l'aeroport de Barcelona, els viatgers poden unir-se a la celebració d'aquests 200 anys gràcies a un imponent estand dedicat al whisky de Speyside. Durant la visita, vam tenir l’oportunitat de conversar amb la Montse, responsable de l’espai, amb qui vam compartir les nostres vivències a Macallan. Cal recordar que el 2020 vam publicar un article al Diari Ara sobre la seva innovadora destil·leria i la impressionant arquitectura que la caracteritza.

A més, vam tenir l’honor de tastar algunes expressions exclusives creades específicament per a aeroports. Cadascuna d'elles destaca pel caràcter únic de Macallan:

  • 12 anys: sabors de roure, llimona i vainilla.
  • 15 anys: notes cítriques combinades amb vainilla i préssec.
  • 18 anys: aromes de vainilla, xocolata amb llet i taronja.

Finalment, vam viure una experiència immersiva en 3D que ens va transportar des dels orígens de Macallan, al costat del riu Spey, fins a Jerez de la Frontera, lloc d'origen de les bótes de xerès que defineixen el seu whisky. Tot plegat, acompanyat del glamour que ha fet que Macallan sigui coneguda com el "Rolls Royce del whisky", una marca que ha captivat figures icòniques com James Bond i artistes de disciplines tan diverses com la fotografia o la música.

24.11.24

Tast de la mostra de la nostra bóta de GlenWyvis (4 anys)

 
Ahir, en una tarda ben entranyable, ens vam reunir els habituals del malta per tastar una mostra de la nostra bóta de GlenWyvis.
Es tracta d'un firkin, un barril petit d'uns 50 litres de capacitat que havia contingut xerès Oloroso que va ser omplert el 15 de juliol de 2020.  
La mostra té 4 anys i un 63% de volum d'alcohol.
 
Aquestes són les nostres notes de tast:
  • Color:  Té molt de color per tenir 4 anys.  La influència de la bóta d'Oloroso és ben clara, amb tons d'ambre rogenc i quars citrí. 
  • Nas:  Dolç amb una marcada influència del xerès.  Presenta notes de pastisseria, hi trobem l'aroma del pastís borratxo català.  També s'hi perceben aromes cítriques de pell de taronja.  L'alcohol està molt ben integrat, i els 63 graus no es noten al nas.
  • Boca: Molt ric i rodó amb notes de xerès.  Presenta gustos torrats, i tornen els aromes de pastisseria amb sucre morè. És una mica oliós i té un punt amarg, però agradable al rerefons.  L'alcohol està molt ben integrat dins de tot aquest ventall de gustos.
  • Final:  Llarg i dolç, molt agradable.
En definitiva, una whisky que promet molt, amb aromes i gustos ben diferents dels altres dos embotellaments MYMAC.  


23.11.24

Tast al Cafè de les Lletres de Vic (07/11/2024)

 

 
Aquest passat 7 de novembre vam fer un tast molt especial al Cafè de les Lletres.  En aquesta vetllada vam fer un viatge literari a través del whisky.  Vam passar per Escòcia amb Robert Burns i R.L. Stevenson.  Posteriorment vam anar a la Irlanda de James Joyce i a l'Amèrica de Raymond Chandler, Scott Fitzgerald i Tennessee Williams.  Vam acabar el nostre periple al Japó amb Haruki Murakami.
 
Vam acompanyar els textos d'aquests autors amb whiskys de cada zona, que estaven maridats amb diferents xocolates. 
 
Vam acabar el vespre amb la lectura d'un poema de Louise Gluck. Un tast ben diferent i entranyable... El repetirem!

26.10.24

Presentació i tast a la llibreria La Tempesta de Balsareny (25/10/2024)

 
Aquest 25 d'octubre vam fer un tast - presentació a la llibreria La Tempesta de Balsareny.  Amb l'Agustí i en Rafa vam mostrar algunes fotos dels nostres viatges per Escòcia i tot seguit vam fer un recorregut per les regions de producció amb un tast de cinc whiskys:  Bladnoch 2011 (Lowlands); Old Pulteney 12 (Highlands), Aberlour 12 (Speyside), Jura Cabernet Sauvignon (Islands), Ardbeg Smoketrails (Islay).

Va ser una vetllada molt especial en un marc que m'agrada molt.  La relació entre el whisky i els llibres sempre és molt entranyable.  
 

 

13.10.24

Tast al Lluçanés

Ahir vam portar a terme un nou tast al Lluçanès - en aquesta ocasió al restaurant La Primitiva.  Va poder tastar cinc maltes de regions diferents d'Escòcia i també el Catalonia Whisky - el primer whisky català.

27.7.24

Ardbeg Day al Celler de Gelida (26/06/2024)

Aquest 26 de juny vam assistir a l'Ardbeg Day al Celler de Gelida.  Aquest any l'expressió que vam tastar va ser Ardbeg Spectacular, una expressió madurada en bótes de Porto. Com sempre, va ser una vetllada entranyable amb els habituals del malta.  

Com a agraïment a tots aquests anys de tasts, vam regalar un exemplar de The Water of Life a en Ferran Falgueras, propietari del Celler.


 

17.7.24

Sobre el maridatge a Ca la Rotllada

 

La vetllada a Ca la Rotllada va ser ben especial.  En aquest enllaç hi trobareu els maridatges que vam portar a terme.



5.7.24

Tast-maridatge gastronòmic a Ca la Rotllada (Cantonigròs)

El proper 12 de juliol a Ca la Rotllada ens traslladarem a Escòcia...


24.6.24

Bombons amb els nostres whiskys!

El xocolater de Taradell va preparar uns bombons amb el nostre whisky pel tast que vam fer a la barberia La Quinta.  Amb Glenglassaugh és va crear un bombó amb una textura rica, molt gustós i dens, les notes dolces i vegetals del whisky s'integraven molt bé amb la xocolata.  Amb Isle of Raasay en Raul va crear un bombó una mica més lleuger, molt especial, on es notava la presència de torba i fum del whisky.

Aquesta col·laboració va ser un veritable luxe!

9.6.24

Tast a la barberia La Quinta de Taradell

El proper dijous 20 de juny a les 20h farem un tast - maridatge a la barberia La Quinta de Taradell.  Maridarem 4 petits plats i quatre whiskys amb una sorpresa final.

23.5.24

Catalonia Single Malt Whisky, el primer whisky de malta català

Aquest passat dissabte 18 de maig es va presentar a Llançà el Catalonia Single Malt Whisky, el primer whisky de malta elaborat a Catalunya amb ingredients del país.

El Catalonia Single Malt Whisky ha estat elaborat per la destil·leria Quevall, Fa un parell d'anys ja havíem tingut l'oportunitat de visitar les seves instal·lacions (veure aquesta entrada del bloc), llavors vàrem tastar el destil·lat en procés de maduració.

Ara el whisky ja és una realitat.  Va ser elaborat fent servir ordi procedent d’Almacelles, de Castelló d’Empúries i del Pallars Jussà.  Posteriorment va madurar tres anys en bótes de roure americà que havien contingut xerès.  Les 367 ampolles que es van produir s'han exhaurit ben ràpidament.

En vam poder aconseguir una ampolla i quan l'obrim ja farem una ressenya del whisky.


 

1.5.24

Ha entrat en vigor la normativa que regula el whisky japonès

La majoria dels productes que es comercialitzen estan subjectes a regulacions que el defineixen. Per exemple el whisky escocès té unes normes molt estrictes per tal que un destil·lat pugui ser considerat Scotch whisky:

  • El destil·lat ha d'haver estat elaborat a Escòcia només amb cereals, aigua i llevat.
  •  Ha d'haver envellit durant un mínim de 3 anys en bótes de roure d'un màxim de 700 litres de capacitat.
  •  Ha d'estar embotellat a una concentració mínima del 40% vol.
  •  Ha d'haver estat destil·lat per sota del 94,8% vol perquè conservi el sabor i l'aroma derivats de les seves matèries primeres.
  •  No s'hi pot haver afegit aromatitzant ni edulcorant, tot i que el colorant natural i neutre és permès.

Aquesta legislació és molt important per tal de protegir el producte i evitar falsificacions i competència deslleial en un mercat globalitzat.

Fins fa molt poc el whisky japonès no tenia una regulació clara i això va deixar la porta oberta a la comercialització de productes que no s'ajustaven al que la gent espera d'un whisky del Japó. 

En el 2021 es va crear finalment la legislació que regeix el whisky japonès.  Les marques noves es van haver d'adaptar d'entrada a les noves normes, les que ja existien han tingut marge fins l'abril del 2024 per adaptar-se als criteris establerts.

Aquests són els requeriments necessaris per tal que un destil·lat pugui ser anomenat "Japanese whisky"

  • Ingredients: Els cereals i l'aigua han de procedir del Japó.  Cal utilitzar cereals maltats - anteriorment en alguns whiskys es feia servir Shochu, elaborat a partir d'arròs.
  • Producció: El procés d'elaboració del whisky ha de tenir lloc en una destil·leria del Japó - fins ara diverses destil·leries feien servir també whisky procedent del Canadà o d'Escòcia.  Aquesta pràctica no està prohibida però llavors no es podrà etiquetar com a "Japanese Whisky".  El destil·lat haurà de tenir un grau alcohòlic inferior al 95%
  • Maduració: El destil·lat ha de madurar en bótes de fusta amb una capacitat de 700 litres o menys durant un període d'un mínim de 3 anys.
  • Embotellament: L'embotellament ha de tenir lloc al Japó.  La graduació mínima del whisky és 40% de volum d'alcohol.
  • Es pot utilitzar caramel per tal d'uniformitzar el color del whisky.
  • Altres:  Queda prohibit l'etiquetatge que pugui confondre al consumidor en productes que no s'ajustin a la normativa.  Per exemple està prohibit utilitzar elements típics del país - muntanyes, ciutats, paisatges - per tal de suggerir que el producte és genuïnament japonès.

Per tot això podem afirmar que en el 2024 - cent anys després dels seus inicis - comença una nova etapa pel whisky japonès.

21.4.24

The Water of Life per Sant Jordi

 

En motiu de la diada de Sant Jordi el llibre apareix en un article d'Elter.net.  També s'ha fet un reel que apareix a les xarxes de Manlleu Mitjans.

18.4.24

Presentació i tast a la Facultat d'Enologia (URV de Tarragona)

El passat 17 d'abril vam ser a la Facultat d'Enologia de la Universitat Rovira i Virgili per presentar el llibre i fer un tast de tres maltes escocesos.

Va ser una visita molt interessant.  El professorat de la facultat ens va mostrar el laboratori i vam tenir oportunitat d'observar l'interessantíssim treball que es fa a la universitat.  Realment és un centre on l'experimentació té un lloc molt destacat.  Evidentment hi ha un gran coneixement del món de la destil·lació i dels alcohols en general

En la nostra presentació vam presentar la visió més romàntica i lligada al territori del whisky escocès.  Un viatge a través de la fotografia i de la paraula pel procés d'elaboració i les regions del whisky escocès.

Per acompanyar-nos en el viatge vam comptar amb tres maltes de, un Tomatin de les Highlands, un Glenfarclas 12 de Speyside i un Laphroaig Quarter Cask d'Islay.

Va ser una tarda-vespre ben agradable.  La recordarem durant molt de temps.

7.4.24

Presentació de The Water of Life a Tarragona

El proper 17 d'abril a les 19h tindrà lloc a l'Aula de Tasts de la Facultat d'Enologia de Tarragona, Universitat Rovira i Virgili, una presentació del llibre The Water of Life.  L'acte anirà acompanyat d'un tast de tres whiskys de diferents regions d'Escòcia.

Per inscripcions vegeu el cartell de sobre.

Fotos de la presentació de The Water of Life a Girona

 
 
 
Fotos de la presentació de The Water of Life al col·legi d'arquitectes de Girona.

1.4.24

Presentació de The Water of Life a Girona


El proper dia 4 d'abril presentarem el llibre The Water of Life al Centre Obert d'Arquitectura (COAC) de Girona, situat a la Plaça de la Catedral número 8.

L'acte tindrà lloc a les 19h a la sala Rafael Masó. 

Podeu trobar més informació en aquest enllaç

10.3.24

Tast de whiskys de l'illa d'Arran al Lluçanès

Aquest dissabte vam ser a la Torre d'Oristà per tal de fer un altre tast al Lluçanès - ja és el sisè que hi fem!

Aquesta vegada va ser un tast a cegues de whiskys de l'illa d'Arran - sis maltes provinents de la destil·leria de Lochranza i un de la destil·leria Lagg.  Les expressions que vam tastar tenien finals diversos - Sauternes, Amarone, Porto...  Va ser interessant apreciar quins aspectes aporta la bóta en el whisky.

Aquests són els maltes que vam tastar:

  • Arran 10  (46%)
  • Arran Sauternes finish (50%)
  • Arran Amarone finish (50%)
  • Arran Port finish (50%)
  • Arran Machrie Moor (46%)
  • Lagg Corriecravie (55%)

Malgrat ser un tast a cegues una mica complicat perquè els whiskys provenien de la mateixa destil·leria i zona, el nivell d'encert va ser molt alt.  

Ja estem pensant en el proper tast...


 

31.1.24

The Water of Life a la Revista Cuina

 

A la revista Cuina d'aquest mes de febrer hi apareix una breu ressenya del llibre The Water of Life

2.1.24

Noves destil·leries a Escòcia

  

Com ja és habitual comencem l'any comentant algunes de les novetats referents a les destil·leries d'Escòcia.

El món del whisky segueix passant per un moment d'expansió.  Les xifres d'exportació i vendes han seguit creixent - una tendència que es va repetint en els darrers anys.  Per això hem vist com s'han obert noves destil·leries i altres està previst que obrin properament - com la mítica Port Ellen a Islay.

Entre les destil·leries noves podem destacar:

  • Port of Leith:  La trobem en un lloc tan conegut i concorregut com el port d'Edimburg - al costat del iot Britannia - i sorprèn per la seva arquitectura vertical. La destil·leria és un edifici emblemàtic amb un bar amb vistes espectaculars.  
  • Uile-bheist:  Una altra destil·leria en una gran ciutat, en aquest cas Inverness, on no es feia whisky des d'inicis dels anys 80.  És la primera destil·leria que obre a la capital de les Highlands des de fa 130 anys.   
  • 8 Doors:  Una destil·leria en un punt geogràfic ben emblemàtic.  Es troba a John O'Groats - el punt més meridional d'Escòcia - sense comptar les illes. 
  • Dunphail:  Situada a les Highlands, destaca per maltar tota la seva producció a la mateixa destil·leria.
  • Moffat:  Una destil·leria molt petita situada a les Lowlands
Totes aquestes destil·leries es poden trobar en el nostre mapa de les destil·leries d'Escòcia.