Sovint hom troba sorprenent que el whisky maduri en bótes de xerès. Aquest fet es deu a motius històrics. Durant molts segles aquest vi va gaudir de gran prestigi a tota Europa. És sabut també que els navegants dels segles XV i XVI - com Colom o Magallanes - en duien grans quantitats en les seves expedicions.
El xerès s’exportava – i avui dia encara s’exporta - molt a
Era, per tant, fàcil i barat trobar bótes buides de xerès; per això els productors de whisky hi feien madurar el destil·lat. Va ser una feliç coincidència – cal recordar que gran part del caràcter d’un whisky ve donat per la maduració en la bóta.
Tornant al xerès, en el segle XVI tenia la reputació de ser el millor vi del món i per tant era molt popular. El mateix Shakespeare posa aquestes paraules en boca de John Falstaff: “A mi, un bon vi de xerès em fa un doble efecte: em puja fins al cervell, i allí em resseca tots els humors estúpids, opacs i tèrbols que me l'envolten; me'l fa enginyós, ràpid, inventiu, ple de figures ràpides, ardents i delitoses, que, quan passen a la veu, la llengua, que l'engendra, se'n fa plena de gràcia...” (Enric IV, Part II, Acte IV Escena III, traducció de Salvador Oliva).
8 comentaris:
No sabia pas que el whisky madurés en botes de xerès... tots o només alguns?
També em va sorprendre que les botes de whisky siguin una bona inversió... és ben bé que en aquest món hi ha gent per tot!
M'encanta la relació que has trobat Shakespeare-xerès-whisky, genial!
mEl que trobo genial és la recomenació de Shakespeare...això sí que és una base sòlida per justificar les nostres cates de whisky.
Gemma: Els whiskies normalment maduren en bótes que han contingut xerès o bé bourbon. En els darrers temps també s'acaben de madurar en bótes d'altres alcohols (com ara Calvados, Porto etc...). Tot això dóna molts matisos al malta.
Lluís: Sempre és millor si hi ha un bon justificant...
Quin nivell Joan! Tens raó Lluís, per acabar de dissimular, en la següent cata que fem per casa llegiràs algun fragment de Shakespeare?
Gil
Acabo de descobrir el blog, Joan. És fantàstic, felicitats!
Algú em pot aconsellar un bon bar on fer whiskies interessants a Barcelona. Aquest divendres toca ruta de whiskies!
Dani: Ostres, desconec el tema dels bars de whisky a Barcelona. L'altre dia vaig llegir que hi havia un lloc no massa lluny del carrer Tallers, a ciutat vella. Em sembla que es deia Scotch Tavern i és al Carrer de les Sitges número 3.
Si hi vas ja ens explicaràs què tal i si trobes altres llocs també...
Joan: al final vaig anar a parar a la cocteleria IDEAL. No és un lloc exclusivament de whisky, però tenen una carta molt complerta! És bastant recomenable. Menció especial a l'Ardbeg 10 anys! Magnífic!
Hola Dani,
El juny vaig ser a la destil·leria Ardbeg i varen explicar que el 10 anys és un clàssic de la casa que en els darrers anys havia millorat de manera molt notable - bàsicament perquè hi havia un important contingut de whiskies més vells (de força més de 10 anys) per falta d'existències de whiskies més joves. Les seves notes fumades i amarinades són fantàstiques...
Publica un comentari a l'entrada