15.5.10

Falsificació de whisky

Aquest cap de setmana hem pogut llegir la notícia sobre un cas de falsificació de whisky a Badalona. Els presumptes deliqüents barrejaven whisky de baix preu amb aigua destil·lada i alcohol per "obtenir" JB i Ballantines. Les falses ampolles es distribuïen en alguns establiments hotelers.
Aquests són whiskes de gran consum - normalment es prenen barrejats o amb gel - amb la qual cosa la falsificació és més fàcil. A més de la falsificació de la marca, aquest delicte és també perillós per a la salut pública, especialment si es fan servir determinats alcohols per "elaborar" aquest fals whisky.
En el món del single malt també hi ha falsificacions, encara que en un nivell diferent. En els darrers 15 o 20 anys s'han detectat diversos casos d'estafa en vendes de maltes vells - especialment en transaccions fetes a través de portals de subhastes d'internet.
En els cas de whiskies molt vells - venuts a preus estratosfèrics - s'utilitza la tècnica de mesurar el radiocarboni present. Si un whisky és anterior a 1950 és difícil determinar una data exacta de producció, però es pot establir una aproximació. Si un whisky és de 1950 o posterior es pot determinar amb precisió; sembla ser que a partir d'aquesta data hi ha una signatura de radiocarboni que es distingeix molt clarament. Per quina raó? A causa dels tests nuclears que es van fer en aquella època.... (sorprenent i una mica inquietant).

1 comentari:

Gemma ha dit...

Ostres, em sembla increïble! I creus que els establiments hotelers coneixien l'estafa?
Una pregunta: tu series capaç de reconèixer el canvi, oi? Suposo que sí...
És estrany que la combinació de whisky barat i aigua destil·lada pugui "colar" per JB...

I trobo francament preocupant el tema del radiocarboni :(