26.1.14

Tast d'hivern 2014

Aquest dissabte vam fer un fantàstic tast d'hivern.  A més dels quatre habituals del malta aquesta vegada van venir en Josep (company de feina i curses i especialista en Ben Nevis) i en Manel (amb una llarga trajectòria en el sector enoturístic i autor del llibre Rutas del Vino).
Amb bona companyia i amb uns maltes de qualitat l'èxit del tast estava assegurat.  Era un tast a cegues i entre tots vam anar analitzant les característiques de cada whisky i vam tenir un percentatge d'encert molt elevat - en alguns casos total.
Aquests són els maltes que vam tastar i la valoració que en vam fer:

REGIÓ SPEYSIDE
  • Benriach 16 (40%):  Un malta amb un bon aroma, dolç amb notes de xerès.  No tan expressiu com altres que vam tastar.  És un whisky molt rodó amb gustos dolços amb un rerefons de xocolata.  Un malta amb discreta elegància.
  • Glendronach Cask Strenght - Batch 3 (54'9%):  Un malta acabat en bótes de Pedro Ximenez i Oloroso.  Té uns aromes rics, amb panses, xerès i mel.  Quan el tastem també hi trobem notes afruitades i totes les aportacions d’una maduració ben feta en bótes de xerès - quelcom que Glendronach fa molt bé.  Personalment va ser el que em va agradar més, tot i que els altres estaven també a un gran nivell.
  • Glendronach 18 (54%):  Una mostra que ens van donar a Cava Benito amb unes característiques similar al malta anterior.  Hi trobem les notes pròpies de la maduració en bóta de xerès Oloroso.  És també molt ric en aromes i gustos, potser amb un punt menys d’equilibri el que malta anterior, però tot i així és excel·lent.

REGIÓ HIGHLAND
  • Ben Nevis 17 Douglas Laing (48,40%):  És un embotellament molt recent.  Més fresc i suau que la resta de maltes del tast no presenta les marcades característiques de la bóta de xerès dels altres whiskies.  Té uns aromes florals i perfumats, unes característiques que també trobem quan el tastem.  Presenta també un rerefons especiat i un final més aviat sec.  Un bon contrast respecte els altres maltes
  • Glenglassaugh 25 Old Malt Cask;  1984-2009 - (50%):  Una expressió de Glenglassaugh madurada en bótes de xerès.  Possiblement té els aromes més prometedors de tots els sis whiskies - notes madures, de pela de taronja, panses, mantega i xerès.  Una vegada en boca és un xic més irregular - amb onades de gustos de poma, xerès i panses que deixen un final llarg i molt agradable.

REGIÓ ISLANDS (Skye)
  • Talisker Storm (45,8%):  Va ser el malta més fàcil d’identificar per les notes de fum i salades.  Presenta aromes especiats i fumats.  A la boca hi trobem característiques de olioses amb fum i sal.  Potser no és tan contundent com el 10 anys però -com el seu nom indica - té els elements d’una tempesta que es va acostant.
Posteriorment en vam tastar alguns d'aquests maltes juntament amb unes excel·lents xocolates amb gustos diversos que va portar en Josep.  Tota una descoberta que caldrà explorar en futurs tasts...

2 comentaris:

Lluís Monteis ha dit...

Una tarda impressionant, amb bon whisky, bones xocolates, bons formatges per sopar, i el millor de tot: mot bona companyia.

Manel Colmenero Larriba ha dit...

la veritat es que el viatge va estar fantastic, bons wiskis per apendre, bons mariners portant la nau a bon port. Un viatge a itaca que s'em va fer curt de lo agradable i entranyable que es va fer.
Un plaer exquisit.