3.11.15

Llibres: Alfred Barnard, un precursor

Un dels llibres que hem comprat recentment és «The Whisky Distilleries of the United Kingdom» d'Alfred Barnard.  És una edició facsímil atès que el llibre va ser escrit l'any 1887.
Aquesta obra sorprenent és la primera descripció acurada de les destil·leries del Regne Unit.  De fet ens hem de situar a l'època en que la fil·loxera fa estralls a França i les classes benestants britàniques es queden sense brandy.  El seu interès es comença a decantar cap al món del whisky, però en els salons de Londres no hi ha gaire coneixement del destil·lat que es produeix nord enllà.
Barnard, que era secretari de la Harper's Weekly Gazette – una publicació sobre el món del vi i els destil·lats - rep l'encàrrec de fer un viatge per totes les destil·leries de whisky de Gran Bretanya i Irlanda entre els anys 1885-1887. 
Aquest és un viatge de proporcions importants i més si tenim en compte que, en total, va visitar 162 destil·leries: 129 a Escòcia, 29 a Irlanda i 4 a Anglaterra.
El resultat d'aquestes expedicions va ser aquest llibre de 500 pàgines que conté informació tècnica sobre les destil·leries però també una interessant narració de tot el viatge, tot acompanyat per dibuixos i gravats.

És clar que hi ha moltes curiositats i aspectes que han canviat després de més de 125 anys... Una part important d'aquestes destil·leries van tancar, especialment a la regió de Campbeltown per culpa de la sobreproducció, la llei seca a Amèrica.  A Irlanda la crisi encara va ser més gran i de les 29 destil·leries descrites en queden només quatre.
Amb tot gran part de les destil·leries presents en el llibre segueixen en funcionament actualment i és interessant llegir les descripcions de Barnard i la seva visió d'aquests llocs. 
Un dels aspectes que sorprèn avui és que no hi ha notes de tast de pràcticament cap whisky – i quan n'hi ha són molt concises.  No obstant és el primer gran esforç per informar sobre el món del whisky - hi ha qui diu que és la «Whisky Bible» victoriana – abans que Michael Jackson posés les bases del que és el coneixement sobre el destil·lat que tenim avui.

Per arrodonir el tema comentem que aquesta és l'entrada sobre Barnard és la que fa 400 d'aquest bloc...  Un bon llibre per un número rodó..