17.1.16

Totes les destil·leries de malta de les Lowlands
La indústria del whisky escocès - com tots els àmbits de la vida - es veu immersa en canvis: destil·leries que tanquen, altres que obren, algunes que canvien de propietaris ...
En les properes entrades actualitzarem l'inventari de destil·leries de cada regió.

Cadascuna de les properes entrades vindrà encapçalada amb un mapa de les destil·leries de la regió. Hem començat amb les destil·leries de les terres baixes, una regió que ha viscut un marcat increment de les seves destil·leries en els darrers anys.

Aquests són alguns dels aspectes a tenir en compte per entendre els mapes:
  • Amb color verd marcarem les destil·leries que produeixen en l'actualitat. 
  • Amb color taronja assenyalarem les destil·leries que estan tancades però amb possibilitats de tornar a produir - els seus equipaments es troben més o menys intactes.
  • Amb color vermell indicarem les destil·leries que no tornaran a produir. Han estat desmantellades o derruïdes.
Com hem dit comencem amb les destil·leries de les Lowlands, els maltes més suaus, amb gustos florals i vegetals. Es pot fer clic al nom de la destil·leria per accedir al seu lloc web (si n'hi ha).

1.  Destil·leries actives:

Destil·leria Comentari Embotellaments
Ailsa Bay                    Una destil·leria de gran capacitat construïda el 2007.  El seu malta es dedica exclusivament a la producció de whisky de barreja, especialment Grant's.                    No s'ha embotellat com a single malt.
Annandale Una petita destil·leria fundada el 2014. Encara no hi ha hagut temps per tal que el destil·lat es converteixi en whisky. 
Auchentoshan Un dels noms clàssics de les terres baixes.  Podem trobar diverses expressions d'Auchentoshan amb facilitat
Bladnoch Després de estar tancada durant més de cinc anys Bladnoch tornarà a produir aquest 2016. Malgrat la seva producció discontinua aquest deliciós lowland és relativament fàcil de trobar, ja sigui a través d'edicions oficials o bé mitjançant embotelladors independents.
Daftmill Petita granja-destil·leria fundada en 2005.  Sembla que produeix un un malta lleuger i floral molt semblant al desaparegut (i enyorat) Rosebank. S'esperen amb impaciència els seus primers embotellaments però de moment el propietari no sembla tenir massa pressa.
Eden Mill Una altra petita destil·leria, en aquest cas fundada el 2014.  Combina la producció de cervesa amb la de whisky. El destil·lat és encara massa jove per a ser embotellat com a whisky.
Glasgow Establerta el 2015, fou la primera destil·leria que obria les seves portes a Glasgow en més de cent anys. Caldrà encara esperar alguns anys per tal que aquest malta vegi la llum.
Glenkinchie Un clàssic de la regió que va assolir popularitat en formar part dels "Classic Malts" de Diageo.                                                                             No existeix una gran varietat d'embotellaments però es troben fàcilment - especialment el 12 anys dels Classic Malts (anteriorment embotellat amb 10 anys).
Kingsbarns Una altra destil·leria nova - fundada el 2014 - propietat dels embotelladors independents Wemyss malts. També haurem d'esperar uns quants anys per poder tastar el malta de la destil·leria.                                     

2.  Destil·leries que ja no tornaran a obrir (van ser desmantellades o aterrades)

Destil·leria Comentari Embotellaments
Glen Flager / Killyloch           Conjunt de dues destil·leries en un complex de la firma Inverhouse tancades el 1975 i el 1985.                                                       Mai hi va haver embotellaments oficials d'aquests maltes i els embotellaments independents són virtualment impossibles de trobar.
Inverleven Aquesta destil·leria formava part de un gran complex de producció de whisky de gra però fou desmantellada el 1991. Encara es poden trobar existències d'aquest malta.  Una bona oportunitat para degustar un whisky que ja no tornarà.
Kinclaith Tancada el 1975 i demolida el 1982.  També formava part d'un complex gran de destil·lació. Mai hi va haver embotellaments oficials  i no hi ha embotellaments independents des de fa anys.
Ladyburn Tancada el 1975.  Formava part d'un gran complex de producció propietat de Grant's - on ara trobem Ailsa Bay. Impossible de trobar a preus raonables.  Els darrers embotellaments van assolir preus astronòmics.
Littlemill Va deixar de produir el 1992.  Fins aquell moment era la destil·leria més antiga d'Escòcia.  Fou desmantellada i posteriorment destruïda per un incendi. Es poden trobar encara alguns embotellaments de Littlemill - oficials i independents.
Rosebank Destil·leria molt apreciada pels aficionats al malta.  Fou desmantellada en 1993 i els seus edificis han sigut reconvertits en oficines, habitatges etc... Les ampolles de Rosebank són cada vegada més difícils de trobar i el seu preu va pujant a mesura que passen els anys. 
St Magdelene Tancada el 1983 i convertida en habitatges. El seu malta es cada vegada més difícil de trobar.