13.9.16

Nord enllà: (El camí) cap a les Òrcades. 5. A les illes, Scapa

Les Òrcades son un grup d’unes 70 illes i illots – dels quals n’hi ha unes 20 d’habitades a uns 16 kilòmetres de la costa nord escocesa.
Quan l’escriptor Alfred Barnard va visitar les destil·leries de les Òrcades l'any 1886 mencionava que la travessa del Pentland Firth – el braç de mar que separa les illes de la resta d'Escòcia – és «una de les més dures i poc agradables de les illes britàniques.  Aquest és el canal que connecta els dos mars i mai està encalmat».  En el nostre cas la travessa va ser prou tranquil·la amb bones vistes al «Old Man of Hoy», una agulla que es dreça solitària a les costes de l’illa de Hoy.

Arribem a Stromness a l’illa anomenada Mainland que vol dir «terra ferma».  Les Orkney tenen un paisatge molt agrícola, lluny del dramatisme d'algunes de les Hèbrides com ara Skye.
A la capital de l’illa – Kirkwall – hi trobem les dues destil·leries d’Orkney.
Scapa és al costat del mar, en un gran port natural anomenat Scapa Flow – prou conegut per haver estar utilitzat com a base naval pels vikings i per la marina britànica.
El whisky de Scapa, però, no presenta notes de mar.  La destil·leria produeix malta sense tocs fumats amb aromes afruitats i suaus.  És una destil·leria petita – amb una capacitat del voltant d’un milió de litres cada any - que sempre ha estat una mica a l’ombra de Highland Park.  Durant anys la seva producció ha estat discontínua però els seus actuals propietaris (Chivas Brothers) semblen disposats a rellançar la marca.