24.12.16

Whiskys llegendaris


Si per aquestes festes voleu regalar (o regalar-vos) un whisky especial teniu una guia que us pot ajudar.  Recentment l'escriptor Ian Buxton va publicar el llibre "101 Legendary Whiskies You're Dying to Try But (possibly) Never Will" que podem traduir com "101 whiskys llegendaris que tens moltes ganes de tastar però que (possiblement) mai tastaràs".

El llibre proposa un llistat de whiskys de llegenda, dividits en quatre categories diferents:

  • Whiskys de luxe: Edicions limitades només a l'abast d'uns quants ... Macallan selectes en recipients luxosos, ampolles molt valorades com les de Black Bowmore.  Evidentment els preus d'aquests destil·lat són exageradament alts.
  • Whiskys perduts: Alguns impossibles de trobar donat que van desaparèixer fa temps com Port Charlotte, Ferintosh o Dalintober. Noms que són història llunyana.  Bona part d'aquests whiskys no es troben. per tant no hi tenim res a fer. 
  • Whiskys en vies de desaparició:  Altres maltes de destil·leries tancades són cada vegada més escassos, tot i que els que portem algun temps en el món del whisky els hem pogut tastar. Són destil·lats procedents de Port Ellen, Rosebank, St Magdelene, Brora, Dallas Dhu o Convalmore. Encara es poden trobar existències d'aquests whiskys, això sí, a preus cada vegada més elevats - tot i que amb una mica de sort podem trobar alguna ampolla oblidada a bon preu..
  • Noms de llegenda:  Finalment Buxton esmenta altres whiskys que es troben amb relativa o molta facilitat però que per diverses raons tenen per a l'autor un estatus llegendari. Són destil·lats que al llarg de la història han marcat una tendència. Aquí trobem whiskys de mescla que van donar fama mundial al whisky com Johnny Walker o Cutty Sark. S'esmenten també alguns maltes com els embotellaments Family Casks de Glenfarclas, el Lagavulin Distiller 's Edition o el clàssic Glenfiddich que va iniciar a molts aficionats al món del malta. També s'hi troben marques que han fet que altres regions productores guanyessin popularitat com el Suntory Hibiki, Jack Daniels o Jameson.