1.1.17

Whisky escocès: Tendències i novetats per aquest 2017


Un any nou sempre ve carregat de previsions i de noves possibilitats.  Aquests són alguns dels aspectes que podem destacar en el món del whisky de cara aquest any que comença.

Seguirà la moda dels maltes sense una edat específica
En els darrers anys s’han comercialitzat amb èxit una gran varietat de maltes sense especificar l’edat a l'etiqueta – pràcticament totes les destil·leries tenen embotellaments amb noms atractius on hi sol haver una barreja de maltes de diferents edats.
Tot indica que aquesta tendència seguirà en el futur (hi ha existències limitades de maltes envellits);  també augmentarà la popularitat dels maltes de barreja (amb whisky de malta procedent de diferents destil·leries) com els de Compass Box.

Preus més cars
Sembla que els preus dels maltes seguiran una tendència a l’alça, malgrat que el Brexit hagi provocat una davallada de la lliura esterlina.

Moltes destil·leries noves
Com ja comentàvem en una entrada anterior, en el context d’expansió que viu el món del whisky escocès s’han creat diverses destil·leries noves.
Inchdairnie (lowlands), Lone Wolf (highlands), Arbikie (highlands) o Dornoch (highlands) – són algunes de les destil·leries que han començat a produir darrerament -  les podeu trobar en els nostres mapes de les destil·leries de les highlands i les lowlands.
Altres esperen poder iniciar el procés de destil·lació en aquest any que comença.  Aquests són alguns dels noms a tenir en compte:
  • Glenwyvis (highlands):  Una destil·leria prop de Dingwall, de propietat comunitària (veure entrada anterior); preveu obrir a principis d'aquest 2017.
  • Drimnin (highlands):  Situada en una finca senyorial en un lloc remot de l'oest de les terres altes, aquesta firma també te previst obrir a principis de 2017.
  • Raasay (islands):  Aquesta illa prop de Skye pot tenir la seva primera destil·leria a la primavera de 2017.
  • Borders (lowlands):  Els mateixos propietaris de Raasay volen establir una destil·leria a la zona sud d’Escòcia, prop del límit amb Anglaterra.  Pot obrir el juliol 2017.
  • Clydesdale (lowlands):  Aquesta serà la segona destil·leria establerta a Glasgow en poc temps.  Preveu obrir la tardor del 2017.
  • Torabhaig (islands).  Aquesta destil·leria a Skye – seria la segona que hi hauria a l’illa - podria obrir a finals del 2017.
  • Ardnahoe (Islay), Ardnahoe podria ser la novena destil·leria d’Islay.  Té els permisos per operar prop de Port Askaig i la intenció dels propieatris és obrir a principis de 2018.
  • Holyrood (lowlands):  Situada en el centre d’Edimburg aquesta destil·leria podria ser la primera a la ciutat en gairebé cent anys.  També té previst obrir a principis de 2018.
És clar que podrem seguir consumint els maltes que ens són més habituals i familiars, però amb tots aquests projectes sembla que els consumidors tindrem moltes opcions per triar en els propers anys. Bon 2017 a tothom!!