Bloc sobre el whisky de malta escocès i d'altres zones del món: les regions productores, el procés d'elaboració, les destil·leries, les notes de tast...
24.9.17
Les xemeneies en forma de pagoda
A Escòcia és molt habitual veure les anomenades «pagoda roofs» o xemeneies en forma de pagoda a les destil·leries.
Com és que aquest element és present a moltes destil·leries d’Escòcia i no en altres llocs? Per què serveix?
Tot va començar a la destil·leria Dailuaine de Speyside. Cap a l’any 1884 l’arquitecte Charles Doig va rebre l’encàrrec de millorar el procés de maltatge i va dissenyar una espècie de teulada en forma pagoda que havia de facilitar la ventilació del forn on s’asseca el gra.
La pagoda resguarda de la pluja i cobreix una xemeneia que deixa sortir lentament el fum que es produeix en l’assecatge del gra maltat. Sovint aquest fum es fa amb un foc de torba.
El disseny de Charles Doig va tenir molt d'èxit i es va aplicar a altres destil·leries d’Escòcia, primer a Speyside com a Strathisla o Tamdhu i més tard a les altres zones de producció com les Highlands, les illes o Islay.
Avui en dia la majoria de destil·leries encarreguen el gra maltat a grans plantes especialitzades. Per això les teulades en forma de pagoda tenen només una funció decorativa.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada