10.10.17

Brora i Port Ellen tornaran a produir

L’any 1983 va ser un any negre en la història del whisky escocès.  Una forta  recessió en la indústria, deguda a la caiguda de la demanda del destil·lat, va suposar el tancament de vuit destil·leries.
Bona part d’aquestes han anat caient en l’oblit de manera progressiva; eren bons maltes però no excepcionals i els embotellaments ja són pràcticament inexistents.
Port Ellen i Brora – tancades en aquell any – són una excepció i sempre han mantingut un estatus de culte entre els experts.  Cada any la firma Diageo, propietària de la destil·leria i les existències que en queden, treu embotellaments limitats – i molt cars – dels maltes d'aquestes dues destil·leries.

Aquest interès sempre viu pel whisky de Brora i Port Ellen juntament amb el bon moment que viu la indústria del whisky han fet que Diageo hagi optat per "ressuscitar" les dues destil·leries.


Brora
Brora és una destil·leria de les Highlands, situada en un poble de la costa que té el mateix nom.  És al costat de la destil·leria Clynelish.  Produïa un malta de caràcter fumat que es feia servir com a component important de Johnny Walker.  L’increment de producció a Talisker i Lagavulin, juntament amb la baixada del consum de whisky va fer que tanqués l’any 1983.
Per la reobertura s’aprofitaran el edificis existents – la foto la vam fer l’any passat.



Port Ellen
L’any 1983 el grup Diageo va haver de tancar una de  les tres destil·leries que tenia a l’illa – les altres dues eren Lagavulin i Caol Ila.  Port Ellen, la més petita de les tres, era la que portava menys temps produint i per tant l’elecció va ser clara.
Actualment a l'antiga destil·leria hi ha una planta de maltatge, tot i que alguns edificis – com ara els magatzems - estan ben conservats (vam fer la foto el 2015).  Amb tot ser que caldrà refer alguns edificis o construir-ne de nous per tal de poder començar la producció una altra vegada.

Està previst que les dues destil·leries estiguin operatives el 2020.