5.6.18

Ardbeg Day 2018 al Celler de Gelida


Com cada any la primera setmana de juny arriba l’Ardbeg Day a diversos indrets del món.
A Barcelona l’esdeveniment té lloc al Celler de Gelida.  En aquest dia es presenta un whisky d’edició limitada que només es troba en aquestes dates i que posteriorment sol assolir preus elevats.
Aquest any la novetat es diu:
  • Ardbeg Grooves (46%):  Un malta acabat en bótes que havien contingut vi negre que posteriorment van ser torrades – el mot grooves fa referència a les esquerdes que queden dins la bóta una vegada l’interior ha estat cremat.  Aquests solcs fan que la fusta aporti més elements al destil·lat.  Grooves també fa referència a la música i la imatge de la segona meitat dels anys 60 i per això la l’estètica de l’etiquetatge és una mica hippy.  El whisky – amb un color més fosc que les altres expressions habituals de la destil·leria – presenta uns aromes complexos, a fum, espècies i a fusta de pi. Tot i tenir una entrada suau, al paladar va creixent i desenvolupant gustos: Hi trobem notes de fusta, especialment de brasa.  Hi ha també notes dolces de vainilla que es barregen amb les pròpies d’Ardbeg, torba i un toc de mar – tot i ser menys iodat que altres expressions.  El final també és llarg amb més fum, fusta cremada i un toc especiat.
Tot i ser una edició molt limitada se’n poden trobar algunes unitats al Celler de Gelida de Barcelona.

També durant la vetllada es va presentar una de les recents novetats d’Ardbeg:
  • Ardbeg An Oa (46,6%):  Aquest malta és relativament jove i està madurat en bótes de xerès i també en bótes de de Pedro Ximénez.  El nom An Oa ve de l’elevada península al sud d’Islay que protegeix una mica la costa de Kildaton, on trobem Ardbeg, de les tempestes atlàntiques.  El whisky vol ser una amable introducció a la marca, amb aromes i gustos més suaus que altres expressions de la destil·leria. D’entrada vam trobar que tenia un aroma força lleuger per ser un Ardbeg.  Hi havia notes afruitades que embolcallaven els tons fumats i iodats propis de la destil·leria. Al paladar ens van sorprendre les notes especiades, amb tocs de gingebre que deixaven pas a aspectes més afruitats amb la torba i el mar com a rerefons.  El final també era força lleuger amb notes fumades matisades per fruita i espècies.
Per complementar les novetats vam poder tastar dues de les expressions clàssiques de la destil·leria: 
  • Ardbeg 10 (46%):  Madurat en bótes de bourbon.  Notes de mar, de torba, de fruita tropical.  Sempre un excel·lent malta.
  • Ardbeg Uigeadail (54,2%):  Un whisky madurat en bótes de xerès i de bourbon, embotellat com a cask strength;  tot i la seva elevada graduació es mostra deliciosament equilibrat... 
En definitiva quatre excel·lents variacions sobre un mateix tema...  Un tast ben complet i enriquidor.