25.6.18

Visita a Arran

Una vegada recorreguda la península de Kintyre vam anar fins al petit embarcador de Claonaig per agafar el ferri que ens havia de portar cap a Arran. No fa massa bon temps i a fora a coberta fa força vent. De totes maneres la travessa és curta, dura una mitja hora i per això no cal fer cap reserva i es compra el bitllet en el mateix vaixell.

S'arriba a Lochranza, un enclavament petit – té poc més de 200 habitants - i en destaca el castell que s’alça en un turonet en mig d'una àmplia badia. Sembla queles runes van servir d'inspiració pel castell de Craig Dhui a l'Illa Negra de Tintin.


La destil·leria Arran queda a les afores del poble.  Els seus edificis rectangulars d’un blanc immaculat amb teulades triangulars es veuen fàcilment al costat de la carretera.
Arran és una destil·leria relativament nova – va ser fundada l’any 1993.  El seu èxit és remarcable:  el malta és molt popular i la destil·leria és de les més visitades d’Escòcia.  Per això els propietaris ja estan construint una altra destil·leria al sud de l’illa, a Lagg, on es produirà un malta més fumat mentre que per la seva banda Arran es centrarà en els maltes més suaus.

A la visita vam poder fer un recorregut per la història de de la marca i la sala on hi ha tots els elements importants en el procés d’elaboració del destil·lat: El dipòsit de mescla, els tancs de fermentació – de fusta - i quatre alambins. En el recorregut es destaca la puresa de l’aigua utilitzada en tot el procés.


El malta que vam tastar és el de 10 anys, un whisky aromàtic i suau, com bona part dels que produeix la destil·leria, tot i que també trobem Arran amb molts finals diferents – com ara Amarone o Sauternes entre d’altres.
El dia a l’illa es completa a visites als impressionants sis cercles de pedres de Machrie Moor (Arran té dos remarcables maltes de caràcter fumat amb aquest nom) i al castell i jardins de Brodick abans d’agafar el ferri cap a Ardrossan direcció Glasgow.