5.7.09

Les copes i el whisky : Vijazz 2009


Aquest cap de setmana vam anar a Vilafranca del Penedès a una nova edició del Vijazz, un fantàstic esdeveniment que combina els vins i caves del Penedès amb actuacions de músics de primera línia.
En aquesta edició vam assistir a un tast de copes Riedel en el que s’emfatitzava la importància de la copa – la seva forma i material - a l’hora de beure un vi o cava. Una bona copa ressalta les qualitats del producte i fa que es pugui apreciar millor.
En Lluís va demanar si passava el mateix a l'hora de tastar un whisky i hom ens va explicar que – segons la firma Riedel - la millor copa per beure un malta té una forma de tulipa (és la copa que podem veure a l’esquerra de la imatge).
En els darrers anys es va presentar la copa “oficial” per tastar el whisky que s’anomena Glencairn glass (la que podem veure a la dreta de la imatge). Altres entitats com la Scotch Malt Whisky Society tenen les seves pròpies copes de tast (veure la imatge central).
Per tant podem observar que les copes més adequades poden tenir formes lleugerament diferents – de totes maneres l'objectiu és que tanquin lleugerament els aromes i els presentin de manera equilibrada.
En tot cas va quedar molt clar que tant les clàssiques copes de conyac com els vasos de “xupito” no van gens bé a l’hora de tastar un whisky de manera adequada.
Per complementar aquesta informació en aquest vídeo es pot veure a l’expert Charles McLean explicant com caldria tastar un malta.

2 comentaris:

Gemma ha dit...

Ostres Joan, aquest post teu em ve com l'anell al dit. Precisament estava triant la recepta del Descobrir CUINA d'aquest mes i m'he decidit per un còctel dolç. Resulta que aconsellen servir-lo en una copa "Alexander", coincidint amb tu que la forma de la copa ressalta les qualitats del producte...
Ara hauré d'investigar quina mena de copa és aquesta ;)
M'imagino que vau gaudir força per Vilafranca, oi?

Joan ha dit...

Ostres, no sé pas quina mena de copa és aquesta... A Vilafranca la veritat és que ens ho vam passar molt bé. És el tercer anys que hi anem i la combinació de vins i caves del Penedès amb el jazz de primera línia és fantàstica...