10.7.10

El whisky i la independència escocesa...


En el documental "Adéu, Espanya?" es parla de la viabilitat de la independència escocesa. En el reportatge es fa una radiografia de l'economia d'Escòcia i es presenta una economia diversificada, amb importants recursos en petroli i en energies alternatives (veure vídeo: 52min 10seg - 56min 40seg).
També es parla del whisky escocès com a important font d'ingressos en les exportacions - es mostren imatges de Dufftown i de la destil·leria Glenfiddich - líder en l'exportació de maltes.
Davant algunes acusacions que l'economia escocesa és subvencionada, el primer ministre Alex Salmond respon: "Les xifres oficials mostren exactament el contrari, mostren un flux de fons que va d'Escòcia a Londres, de nord a sud, aquestes són les xifres oficials. Si la gent a Londres, si els partits amb seu a Londres, si el ministre d'hisenda, si els diaris amb seu a Londres, si creguessin realment, de veritat, que Londres està realment subvencionant Escòcia no tindrien tan afany d'aferrar-se a nosaltres, ens estarien regalant, privatitzant, expulsant. De fet estan desesperats, absolutament desesperats per arrapar-se a nosaltres mentre puguin."
Crec que aquesta situació ens és familiar - i encara més aquests dies - tot i que Salmond parla d'un govern britànic amb una alta qualitat i llarga tradició democràtica (no com altres pseudo-democràcies més properes, amb un nivell de tolerància i intel·ligència democràtica molt diferent...).