5.2.11

L'edat d'un whisky és important?



Fa uns mesos la companya Chivas Bros llençava una campanya anomenada "Age matters" ("l'edat és important"). L'objectiu era conscienciar els consumidors de la importància de l'edat en el whisky.
En la passada edició del Whisky Live Barcelona l'expert Dominique Roskrow va desfer alguns del mites que s'associen amb l'edat d'un malta.
L'etiqueta d'un malta ens indica l'edat del whisky més jove que trobarem en aquesta ampolla: Per exemple un Macallan 12 conté whisky de 12 anys o més... En altres etiquetes hi apareix l'any de destil·lació.
Un whisky més vell és generalment més car, però, és més bo?
En un article al Malt Whisky Yearbook l'escriptor Ian Buxton explica que efectivament els whiskies més vells són considerats més bons en tasts a cegues. En tot cas també remarca aquests altres aspectes:
  • La bóta en la que madura el whisky li dóna una part molt important del seu caràcter. Un whisky més vell no és necessàriament millor, especialment si madura en una bóta mediocre.
  • Fa només algunes dècades s'argumentava que els whiskies de més de 20 anys tenien massa influència de la bóta - molt gust de fusta.
  • Alguns maltes, especialment els més fumats tendeixen a ser embotellats més joves per tal que conservin el seu caràcter fenòlic.
  • Hi ha whiskies que envelleixen molt bé, mentre que d'altres no aguanten tan bé un llarg procés de maduració. Com hem esmentat abans depèn de la bóta, del destil·lat.
Buxton acaba afirmant: "L'edat és important, però el teu gust és encara més important."

2 comentaris:

Celler Sota l'Escala ha dit...

Em sembla molt encertat aquest post, ja que sovint si em guio sols per "el que està comunment acceptat" cada cop veig que m'equivoco.
Uns dels whiskies amb que m'he trobat més això del que l'únic que cal tenir en compte si t'agrada o no és amb els lowland, que també són un exemple de que un 10 anys sovint és excel·lent ( per no dir un islay com el Springbank de 10 anys, que per mi és també una gran elecció )
Considero un encert que nosaltres siguem els nostres propis mestres, en funció del que ens agrada al nostre paladar.
Salutacions.

Joan ha dit...

Hola,
Sí, suposo que amb l'experiència anem fent una selecció del tipus de whisky que ens agrada...
Springbank 10 anys és una fantàstica elecció... no cal que sigui molt vell perquè sigui molt bo...