11.6.11

Destil·leries: Ardbeg

Ardbeg és una de les tres destil·leries del sud d’Islay (juntament amb Lagavulin i Laprhoaig).
Els tres maltes presenten característiques molt amarinades i fumades, tot i mantenint un caràcter propi – Ardbeg presenta algunes notes afruitades, un dels elements que el diferencien de les dues destil·leries veïnes.

Els inicis de la destil·leria els trobem en el 1794. Durant anys Ardbeg va ser un whisky poc conegut amb un estatus de “malta de culte”. És encara una destil·leria petita però amb un nombre fidel de seguidors i una icona dels maltes d’Islay.

Després d’estar uns anys tancada la destil·leria va tornar a obrir l’any 1997 – aquest fet va ser important en l’increment de popularitat dels maltes de l’illa. Tota la producció s’embotella com a single malt.
  • Característiques dels maltes de la destil·leria: Ardbeg produeix un malta fumat, amb moltes notes de turba, amb notes salades i especiades i un toc afruitat. És un clar exponent dels maltes fumats de l’illa.

  • Embotellaments més habituals: 10, Uigeadail, Corryvreckan, Supernova, Blasda


  • Regió: Islay

2 comentaris:

Celler Sota l'Escala ha dit...

He tastat els altres dos Islay que comentes, però en una botiga especialitzada em varen dir que l'Aardberg era molt molt fumat, i em vaig tirar enrere. El deu anys, és mès fumat que el Laphroig ?

Joan ha dit...

Hola,
Ara mateix estic degustant un Ardbeg 10 i no crec que sigui més fumat que un Laphroaig 10. És evident que en ambdós casos parlem de maltes molt fumats però sempre amb un equilibri dins d'aquests aspectes fenòlics. En aquest Ardbeg hi trobo també notes afruitades - potser cítrics - que fan que sigui de molt bon degustar.
Crec que tots tres són excel·lents maltes tot i les seves diferències.
Una altra cosa són els experiments molt fumats, tant que tapen altres matisos... Fa un parell d'anys vam tastar un Octomore - un experiment molt fumat de Bruichladdich - i les caraterístiques fumades ho omplien tot i no deixaven pas a altres notes. Estava bé com a curiositat, però potser no és un malta que compraria.
Aquest no és el cas dels Ardbeg (o Laphroaig, Lagavulin) que es comercialitzen habitualment - grans whiskies fumats, amarinats però també rics amb matisos.