11.1.15

Els orígens escocesos del whisky japonès

La pàgina web de la BBC publica avui un article sobre Jessie Roberta Cowan.  Aquesta escocesa es va casar amb Masataka Taketsuru l'any 1920.  Dos anys abans Taketsuru havia arribat terres britàniques per estudiar química i fer un aprenentatge a les destil·leries Longmorn i a la desapareguda Hazelburn.
En els anys posteriors la parella va anar cap el Japó on Taketsuru va tenir un paper molt important en la construcció de Yamazaki - la primera destil·leria de whisky de malta al Japó i un dels actius més importants de Suntory.
Anys més tard Taketsuru va fundar la seva pròpia destil·leria - Yoichi - que esdevindria una de les bases de Nikka.  La destil·leria es troba a Hokkaido en un paisatge que recorda a les Highlands escoceses.

Durant tot aquest temps la senyora Cowan - que es va adaptar perfectament a la vida japonesa i va viure temps difícils durant la segona guerra mundial - va proporcionar suport moral i econòmic al seu marit, per això els periodistes de la BBC l'anomenen la mare escocesa del whisky japonès.

La relació entre el whisky japonès i escocès segueix ben vigent.  Suntory és porpietària de Bowmore, Auchentoshan i Glen Garioch.  Nikka és propietària de Ben Nevis.