7.3.15

Visita a Jura

Port Askaig és un emplaçament molt petit, hi ha unes quantes cases, un hotel i algun edifici de serveis.  Aquest és un dels ports d'entrada a Islay i també és l'únic lloc per accedir a Jura.
Sembla que Jura en l'antiga llengua nòrdica volia dir "illa dels cérvols" i de fet actualment hi ha uns 200 habitants i uns 5500 cérvols.  El relleu muntanyós i un sòl poc fèrtil ha fet que la població fos sempre minsa.  A finals dels anys quaranta George Orwell va venir a l'illa per poder escriure el seu llibre 1984 amb total tranquil·litat.
Jura és realment un lloc remot.  Es distingeix en la distància per tres muntanyes arrodonides anomenades Paps (pits). Per arribar-hi cal agafar un petit ferri - hi caben tres o quatre cotxes - que fa la travessa en uns cinc minuts.
Arribem a l'embarcador de Feolin i agafem l'única carretera que hi ha i al cap de 13 quilòmetres arribem a Craighouse on hi ha la destil·leria que porta el mateix nom que l'illa

Jura és un malta de creixent popularitat - actualment ocupa el 13è lloc de vendes de maltes.  Havíem concertat la visita per correu electrònic i ens reben amb molta amabilitat (al principi hem hagut d'aclarir que la senyora que va fer la reserva en realitat era jo donat que Joan és un nom d'home a les nostres contrades - no és la primera vegada que em passa).  Com que no hi ha ningú més ens ensenyen la destil·leria a nosaltres sols.  Tot i l'important volum de vendes tot plegat es veu prou familiar...
Al davant de la destil·leria, al costat del mar, hi ha una mena de palmeres.... on som?  Coses del corrent del golf que fa que malgrat la latitud nord el clima de la zona sigui prou benigne.


A l'interior observem que els alambins són sorprenentment alts - ens expliquen que són els segons en alçada després dels de Glenmorangie i per això el destil·lat que produeixen és suau donat que només hi arriben els vapors més lleugers i purs.
El tast que ens ofereixen al final de la visita és també ben generós - podem tastar cinc expressions diferents d'aquest whisky:  Elements, Turas Mara, Elixir, Prophecy i Tastival. 
Amb aquest bon regust acabem els relats d'aquesta visita a Islay i Jura...  Esperem tornar-hi...