1.3.15

Visita a Islay: Bruichladdich, Kilchoman i el Loch Gruinart

De la zona central de l'illa a Bowmore anem en direcció nord i a Bridgend agafem un trencant a la dreta que ens porta direcció Port Charlotte vorejant el Loch Indaal.
Al costat del Loch Indaal a la zona nord oest d'Islay trobem Bruichladdich.  Fa vint anys la destil·leria estava tancada i semblava difícil que tornés a obrir.  La compra per part de Mike Reynier i el grup Murray McDavid va fer que agafés nova embranzida.  Actualment és la destil·leria de l'illa que proveeix més llocs de treball - una seixantena.
Bruichladdich és un malta suau, poc fumat (tot i que té algunes expressions concretes que sí que ho són).  L'estètica de la marca és cuidada amb un característic color verd turquesa.
Si anem més a l'interior cap el nord-oest a la zona del Loch Gorm arribem a la destil·leria Kilchoman.  És la més nova que trobem a Islay - aquest 2015 celebrarà el seu desè aniversari.
Kilchoman és ben diferent de la resta de destil·leries de l'illa.  D'entrada no és al costat del mar (tot i que Machir Bay queda només mig quilòmetre a l'oest), el seu entorn és ben rural; ens trobem en la zona més agrícola de l'illa entre camps i terrenys de pastura. 

Kilchoman és una granja-destil·leria. En dimensions i capacitat de producció és la més modesta de l'illa.  Tot i la seva nova creació podem trobar alguns embotellaments d'aquest whisky, bastant fumat i també amb moltes notes florals i herbals.
Si anem més al nord trobem una de les zones més boniques de l'illa:  Loch Gruinart és una braç de mar que entra molt terra endins - gairebé parteix l'illa en dues meitats.  Al voltant hi ha zones pantanoses on hi fan vida molts ocells - especialment entre octubre i maig.  Per conèixer més la zona és interessant llegir aquest bloc del biòleg Ignasi Oliveras que hi va fer una estada d'un mes.

En un dels costats del Loch Gruinart hi trobem la capella de Kilnave- del segle XII - i restes d'una creu celta.  Un lloc ben especial on hi voldríem passar més temps.  És hora, però, d'anar cap a l'est de l'illa i després cap a Jura.