En una entrada anterior vam referenciar totes les destil·leries de les illes. L'excepció era l'illa d'Islay: Hi trobem moltes destil·leries amb unes característiques ben pròpies, per tant aquesta illa s'ha considerat una regió productora per si sola.
Aquestes són les destil·leries d'Islay - de color blau en el mapa)
1. Destil·leries actives:
Destil·leria | Comentari | Embotellaments |
Ardbeg | Una de les tres destil·leries del sud de l'illa. Un malta fumat, amb molt caràcter i un estatus de culte entre els seus lleials seguidors | L'expressió clàssica d'Ardbeg és el seu excel·lent malta de 10 anys. Trobem altres embotellaments com ara Uigeadail, Corryvreckan o Supernova |
Bowmore | Aquest whisky del centre de l'illa presenta un equilibri entre els fumats del sud i els maltes més suaus del nord de l'illa | L'expressió més clàssica és el malta de 12 anys. Trobem també altres embotellaments diferents com ara el 15 anys o el Black Rock |
Bruichladdich | Aquest és un malta suau i aromàtic, tot i que la destil·leria produeix expressions diverses amb notes de tast ben diferents | Els embotellaments que trobem més habitualment són: The Classic Laddie, Port Charlotte i Octomore (aquest darrer molt fumat). |
Bunnahabhain | La destil·leria és situada en un indret remot i solitari, no massa lluny de l'illa de Jura. Aquest és un dels maltes més suaus de l'illa | El 12 anys és el whisky que trobem més habitualment. També podem trobar altres embotellaments més limitats. |
Caol Ila | La destil·leria més gran de l'illa. Gran part de la producció es destina als blended. Tot i això el seu malta és força popular | El Caol Ila de 12 anys és l'expressió més fàcil de trobar. Buscant una mica més podem trobar el 18 anys o el Caol Ila Moch |
Kilchoman | La més nova de les destil·leries d'Islay. Va ser fundada el 2005 i és una granja destil·leria, la única de l'illa que no és arran de mar. | Els maltes de Kilchoman són encara relativament joves. El més popular és el Machir Bay. Trobem també una expressió anomenada Loch Gorm. |
Lagavulin | Situada en el sud de l'illa Lagavulin és un malta excel·lent i molt popular. Ric en matisos i gustos. | El 16 anys va esdevenir molt popular com un dels «Classic Malts» de Diageo. També trobem un 12 anys i un malta de doble maduració |
Laphroaig | Un dels maltes més fumats que es pot trobar. Amb molta personalitat i un gust a torba molt especial. És el whisky més venut de l'illa. | Les expressions més habituals són el 10 anys, el Quarter Cask. També apareixen edicions especials cada any, anomenades Cairdeas |
2. Destil·leries tancades
Destil·leria | Comentari | Embotellaments |
Port Ellen | La destil·leria va tancar el 1983 i actualment trobem una planta de maltatge en el seu lloc. Els edificis principals i els magatzems encara es conserven. | Les ampolles de Port Ellen cada vegada són més escasses i més cares. Diageo – els propietaris de la firma – han tret un embotellament cada any des de 2001, això sí els preus són molt elevats. |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada