2.2.15

Llibres i whisky


Els llibres són - fins i tot ara en plena era digital  - una gran font d’informació sobre el món del malta.
Molta bibliografia sobre el tema la trobem en anglès - quelcom lògic donat l’origen britànic del destil·lat.  Malauradament no hi ha encara cap llibre en català sobre el tema, tot i que sí que podem trobar alguns títols en castellà. 
Potser l’escriptor més important sobre whisky (i també cervesa) va ser Michael Jackson. Aquest autor va publicar diverses obres de referència que s’han traduït a més d’una quinzena de llengües. 
A partir de l’exemple de Jackson s’han multiplicat les publicacions a càrrec de diversos crítics i escriptors.  Tot seguit detallem algunes de les obres de referència publicades en els darrers anys:

Llibres en anglès (mencionem llibres que no tenen traducció al castellà):
  • Ian Buxton: 101 Whiskies to Try Before You Die.  Un llibre que recull 101 whiskys “imprescindibles”.  No només es recomanen single malt escocesos sinó també blended i whisk(e)y de diverses procedències (Irlanda, Japó, Estats Units)…  L’autor insisteix en comentar que no son necessàriament els millors, sinó whiskies que caldria tastar.  Como és normal en llibres amb classificacions trobarem a faltar alguns maltes i descobrirem coses noves. En resum, un entreteniment divertit i didàctic alhora.
  • Jim Murray:  Whisky Bible.  La “bíblia” de Murray és un referent en els darrers anys i sovint l’hemesmentat en aquest bloc.  Es publica cada anys des del 2004.  Amb el seu particular estil aquest  “enfant terrible” del whisky puntua més de 4000 expressions diferents de whisky escocès i d’arreu.
  • Ingvar Ronde:  Malt Whisky Yearbook.  Un altre llibre que es publica cada anys des de  Hi trobem articles de diversos experts a més de les darreres dades i estadístiques.  El llibre fa un recorregut per totes les destil·leries escoceses remarcant les novetats que hi ha hagut a cada una d’elles.

Títols en castellà:
  • Michael Jackson:  Whisky de Malta.  Un llibre amb moltes notes de tast i puntuacions de maltes de cada una de les destil·leries escoceses.  Aquest llibre (en anglès The Malt Whisky Companion) és un clàssic per a iniciar-se en el tast dels whiskies escocesos.  Se’n van publicar cinc versions en anglès amb anterioritat i aquesta darrera, apareguda després de la mort de l’escriptor, va ser actualitzada per experts com ara Dominic Roskrow, Gavin D. Smith y William C. Meyers.
  • Michael Jackson: Atlas Ilustrado del Whisky.  Una guia completa, molt didàctica i visual sobre el món del whisky.  Hi trobarem capítols dedicats al procés d’elaboració del destil·lat, a les regions productores de whisky i a les diferents destil·leries escoceses.  També podem llegir capítols dedicats a altres zones de producció com ara Irlanda, Canadà, Estats Units o Japó.
  • Dominic Roskrow: Los Mejores Whiskys del Mundo.  Una altra guia molt completa i recomanable.  En alguns aspectes, com ara l’elaboració del whisky és menys específica i detallada que l’Atlas de Jackson, però per altra banda té moltes notes de tast. També té capítols dedicats a whiskies de la resta del món.