24.1.09

Els aromes en el whisky (II): El mapa dels gustos


Per classificar els diferents whiskies escocesos normalment es fa servir el mapa amb les sis regions productores tradicionals. D’aquesta manera sabem que els maltes d’Islay són més fumats mentre que els Lowland solen ser secs i lleugers...
De totes maneres sempre hi ha excepcions – per exemple un Bunnahabhain és un Islay sense massa notes fumades; un Talisker no és d’Islay però sí que té algunes característiques semblants als maltes d’aquesta illa...
Per això hi ha hagut altres intents de classificar els gustos i aromes en el whisky. Recentment la firma Diageo – propietària dels Classic Malts i d’una part important de les destil·leries d’Escòcia – ha creat el que anomena “The Single Malt Whisky Flavour Map”. Aquesta taula ha estat creada per l’expert Dave Broom i presenta quatre costats amb quatre aspectes dominants (fumat, lleuger, ric, delicat) amb altres subdivisions. D’aquesta manera podem observar que alguns maltes llunyans en la geografia són a prop en el mapa dels aromes. Cal dir que a la taula no hi apareixen tots els maltes sinó només una mostra... cadascú se la pot anar ampliant... Se'n pot trobar una versió lleugerament diferent aquí.
En tot cas, com qualsevol altra classificació sobre el tema no és res definitiu ni tancat...

1 comentari:

gerard ha dit...

Excel·lent post Joan. M'ho penso estudiar per la cata del 14.