Hom diu que el whisky de malta està format bàsicament per tres elements: aigua, ordi i aire. Els tres elements són per tant fonamentals a l’hora d’obtenir un producte final rodó i aconseguit:
-L’aigua: Les destil·leries han emprat sempre aigua de la zona del seu entorn per elaborar el malta. El caràcter de l’aigua - ja sigui molt mineral o amb molt gust a turba – pot determinar el destil·lat.
-L’ordi: Normalment s’empra la varietat “Golden Promise”. Segons el seu maltejat el whisky pot tenir un caràcter més o menys fumat. És aquí on trobem la intervenció de l’aire.
-L’aire: En el procés de maltejat es pot assecar l’ordi amb aire calent o amb un foc de turba. Aquest procés tindrà una influència decisiva en el caràcter final del whisky.
Cal afegir, a més que la maduració en uns entorns determinats – per exemple al costat del mar – pot aportar notes concretes – com els aromes amarinats i salins que trobem en els whiskies d’Islay.
Podem veure, per tant que el whisky és també el producte d’un entorn ambiental i geogràfic prou determinat, que es podria trencar si els efectes del canvi climàtic s’accentuen amb el pas dels anys.
3 comentaris:
Caram Joan! Això sí que és pedagogia i no el que fem als instituts.
Ostres Joan, amb aquestes explicacions, fins els ignorants com jo acabarem sabent de què va això del "malt whisky" :)
Publica un comentari a l'entrada