3.10.07

Tast de Jura (Whisky Experience II)



Potser el moment que més esperàvem de la Whisky Experience era el tast de Jura. Aquesta sessió va tenir lloc en una sala adjunta de la fira. Duncan Hayter que dirigia l’acte va presentar-nos l’illa de Jura i les seves característiques.

Aquesta illa és un lloc ben idíl·lic amb molt poca gent i molts cérvols i produeix un malta bastant suau més propi de les Highlands que de les illes.

En aquesta sessió vàrem tastar el Jura 10 anys, el 16 anys, el 18 anys i el Superstition.

El Jura 10 anys és un whisky relativament jove, madurat en botes de roure americà. És lleuger, suau i presenta notes fumades de fons. És un malta elegant d’aperitiu.

Els dos següents – 16 i 18 anys – presenten aspectes més complexos derivats de l’edat del whisky i de la maduració: Com el Jura 10 anys han madurat en botes de roure americà, però a més també han estat en botes de xerès - 5% del temps total. Per tant són més madurs amb notes de mel, mantega o fruita madura.

Va sorprendre el Superstition pel seu caràcter fumat. Es tracta d’un whisky que barreja dos maltes diferents. Per una banda hi trobem un malta de 8 anys assecat amb turba - per tant molt fumat – i per altra també hi ha una important presència de whiskies més madurs – de 16 a 18 anys – que suavitzen les notes fumades. És tracta doncs d’un producte que es queda entre els whiskies de les terres altes i els d’Islay.
El tast va resultar molt didàctic, no només per l'explicació sobre cada whisky sinó també perquè vàrem poder veure i olorar exemples de civada assecada amb aire calent i amb turba i altres aspectes relacionats amb la maduració del whisky.

4 comentaris:

Lluís Monteis ha dit...

Només afegir que després encara vam poder gaudir del Jura 21 anys que ja han deixat de produir.

Pep Amargant ha dit...

Molt bé Joan. Molt bona explicació. És cert que la cata de Jura va ser molt didàctica i molt profitosa. Però posats a ser una mica crítics, ens faltava el full de cata: poder apuntar o marcar els diferents gustos i olors de cada whisky hagués permès arxivar perpètuament aquest gran moment. (Com diu en Montilla) Nogensmenys, continuo pensant que va ser una gran cata i una experiència inoblidable.

Pep Amargant ha dit...

Sí Lluís, aquests 21 anys encara es deleixen a la meva boca! Si no milloren el de 18, com el Superstition o el de 16 anys, aquests del Jura es quedaran enrere; en l'envelliment, és clar, perquè el de 10 encara té molta personalitat.

Anònim ha dit...

Doncs jo no recordo res de res...potser és que em vaig deixar emportar per la imaginació cap a les palmeres de Jura... (sí, sí que ha Jura hi ha palmeres i 5.000 cérvols vermells; que sí home que sí...)
Gerard